Informaţii utile

Cronica expediției ecologice pe râul Ciuhur: prima zi


Și iată că a devenit deja o tradiție ca al treilea an consecutiv, în fața Academiei de Științe a Moldovei, tinerii cu spirit civic să se adune într-un spirit ecologic ca mai apoi să se deplaseze în tradiționala expediție  ce vizează problemele de mediu.  Ei au ca scop constatarea problemelor, ca ulterior să propună și să adopte politici de soluționare și depășire a acestora. 

Astăzi  16.07.2015 douăzeci și patru de tineri din diferite regiuni ale țării s-au deplasat într-o ambianță prietenoasă și cu un scop bine definit spre raionul Edineț, satul Ocnița localitatea de unde ia naștere r. Ciuhur căruia i s-a “dedicat” această expediție.
 

Pentru a ne informa despre acest râu,  am fost conduși de către viceprimarul satului Ocnița, Chistruga Mihail, la izvorul cu cea mai mare capacitate de la care pe timpuri râul își lua cursul, dar în prezent conform celor enunțate de el, izvorul este înfundat cu lână pentru a se înlătura problema inundațiilor terenurilor din preajmă. Îndreptând-ne către cel de-al doilea izvor cu speranța că ne vom potoli setea și vom admira cum i-a naștere un râuleț de cca 100 km am fost dezamăgiți, fiindcă și acest izvor este afectat de seceta din acest an, apele freatice au scăzut și acesta a încetat să mai curgă.

Totuși, spre fericire, albia acestui râu nu a secat totalmente, deoarece în ea își făcea loc puțină apă ce urmează  să se extindă din ce in ce mai mult cu un volum mai mare către satul Ocnița, unde am realizat monitoring biologic în baza macronevertebratelor prezente în acest râu.

S-au identificat 8 specii de macronevertebrate, fapt ce dovedește că râul este un ecosistem cu condiții precoce pentru organisme. Cu toate că rezultatele monitoringului sunt îmbucurătoare reprezentantul primăriei susține că se confruntă cu diverse probleme ce vizează mediul ecologic, ele  toate fiind cauzate de indiferența și mentalitatea grea și contra-ecologică a populației. Astfel, problemele menționate sunt:  sistem de apeduct fără de fose septice, gunoiștile neautorizate amplasate pe malul rîului Ciuhur.
 

Această tabără oferă tinerilor posibilitatea de a trece printr-o etapă de “metamorfoza” care le va permite să adopte noi viziuni, să fie asemenea celulelor ce regenerează continuu.


Expediţia Ecologică pe rîul Ciuhur se organizeaza în contextul proiectului „Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local în Republica Moldova” implementat de CNM cu suportul Ambasadei SUA la Chişinău, al cărui scop este de a promova valorile şi standardele europene de mediu în Republica Moldova. 

Vasile Scînteian

Mihaela Tabarcea

 

 

Vizualizari: 654

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii