Informaţii utile

Seria de seminare informaționale despre noua Lege privind deșeurile finalizată cu succes!


Orice lege apărută într-un stat este nu numai o serie de capitole și articole care s-au scris pentru a fi publicate în Monitorul Oficial. În spatele unei legi stă un mecanism care, o dată implementat, va garanta o funcționare mai bună a sistemului.  Domeniul protecției mediului are o deosebită necesitate în legi care reglementează și ne ghidează cum să ne organizăm activitățile zilnice atît ca persoane fizice, cît și ca persoane juridice, pentru a nu aduce prejudicii mediului înconjurător.

O astfel de lege este Legea privind deșeurile nr.209 adoptată la 29 iulie 2016 care va intra în vigoare la finele anului 2017. Documentul legislativ propune crearea unei „societăți reciclabile”, impune principiul responsabilității extinse a producătorului, indică condiții noi către înhumarea deșeurilor nerecuperabile ș.a.

Urmează ca gestionarea deșeurilor în mun. Chișinău, dar și în întreaga țară, să treacă la un nou nivel. Exact despre schimbările care ne așteaptă am discutat cu liderii APLP-urilor, ACC-urilor și CCL-urilor din municipiul Chișinău în cadrul unei serii de 5 seminare organizate în sectoarele Buiucani, Ciocana, Botanica, Rîșcani și Centru, pe parcursul lunii septembrie. Circa 130 de participanții au fost informați despre articolele legii care se referă la activitatea lor zilnică în mod direct, dar și despre modul în care municipalitatea va organiza colectarea și reciclarea deșeurilor în următoarea perioadă. Interesul participanților a fost concentrat, în special, asupra responsabilizării locătarilor la colectarea separată a deșeurilor, precum și la posibilitatea de amenajare a platformelor de colectare în preajma blocurilor de locuit care încă mai colectează deșeurile în ghenele de gunoi sau au o platformă cu un singur tip de tomberoane.

Concluziile generale ale seminarelor de informare, precum și alte detalii importante despre gestionarea deșeurilor în mun. Chișinău le vom discuta la o masă rotundă în luna octombrie. Pînă atunci, vă lăsăm aici niște fotografii de la evenimentele noastre.
 

 

Aceste activități fac parte din proiectul „Smart Waste  Management”, implementat prin intermediul schemei de re-granting a Secretariatului Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, finanțat de Uniunea Europeană și de National Endowment for Democracy.
  

Vizualizari: 673

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii