Informaţii utile

Dialog cu tinerii pe subiectul managementului deseurilor


În cadrul proiectului pilot pe care îl desfășurăm în colaborare cu Direcția generală locativ-comunală a primăriei mun.Chișinău, a fost selectată o arie de intervenție. În sectorul Buiucani al capitalei vor fi amenajate platforme noi de colectare a deșeurilor și va fi testată colectarea în 3 fracții: deșeuri biodegradabile, deșeuri reciclabile și sticlă. Rolul nostru este să distribuim această informație și să informăm populația din zonă despre schimbările ce intervin în gestionarea deșeurilor în sectorul selectat.

Tomberoanele vor fi marcate corespunzător cu ilustrarea deșeurilor care urmează să ajungă în fiecare dintre ele. Populația din zonă va fi informată și prin intermediul posterelor despre așteptările pe care le are municipalitatea față de gestionarea deșeurilor la sursă, iar posterele vor fi distribuite pe panourile informaționale din împrejurimi.

Tot în această zonă se găsesc și cîteva școli. Pe teritoriul acestora vor fi instalate tomberoane grupate pentru colectarea deșeurilor reciclabile precum sticla, plasticul și hîrtia. Pentru a explica elevilor despre beneficiile colectării separate a deșeurilor și de a-i informa despre facilitățile care vor apărea în zonă în scurt timp, Centrul Național de Mediu a desfășurat o lecție deschisă cu participarea a circa 350 de elevi din clasele superioare din Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, pentru a discuta cu ei despre managementul deșeurilor în capitală.

Am considerat imperios necesar să întrebăm elevii ce cred ei despre deșeuri, dacă conștientizează cîte deșeuri generează zilnic, dacă cunosc beneficiile colectării separate a deșeurilor și reciclării acestora, și, cel mai important – ce știu ei despre prevenirea formării deșeurilor. Această ultimă întrebare le-a dat bătăi de cap, pentru că, sincer vorbind, nici nu au înțeles ce îi întrebăm inițial. Dar, prin exemple simple, am demostrat că este posibil, cu puțină creativitate. Sperăm că vor aplica principiile discutate.

După lecția desfășurată urmează să urmărim cît de grijulii vor fi tinerii să gestioneze deșeurile sale și cît de eficient la lucra colectarea deșeurilor pe fracții în școala lor. 


Aceasta activitate face parte din proiectul "Managementul inteligent al deseurilor in tarile Parteneriatului Estic", susținut prin intermediul schemei de re-granting a Secretariatului Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, finanțat de Uniunea Europeană și de National Endowment for Democracy.Vizualizari: 661

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii