Informaţii utile

Cea de-a VI-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova
La 5 aprilie 2018, la Chișinău, Parlamentul a găzduit, cea de-a VI-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova (video).
La ședința de lucru, coprezidată de deputatul Eugen Carpov și de eurodeputatul Andi Cristea, au participat președintele Parlamentului Andrian Candu, eurodeputați și parlamentari din Republica Moldova, reprezentanți ai instituțiilor europene și ai Platformei societății civile MD-UE de monitorizare a Acordului de Asociere.

În deschiderea reuniunii, președintele Parlamentului Andrian Candu a menționat importanța acestei platforme în ținerea pulsului pe evenimentele majore, legate de relația UE – Republica Moldova. A fost menţionat şi faptul că au fost aprobate 60 de acte legislative de transpunere a legislației Uniunii Europene. Potrivit lui, Biroul permanent a aprobat noua metodologie ex-post de analiză a impactului implementării legilor, mecanism care se va face cu implicarea societății civile în procesul de selectare a legilor supuse controlului parlamentar.

Oficialul a enumerat printre cele mai importante acțiuni realizate ratificarea Acordului de Asociere, creșterea cotelor de export în UE, asistența macrofinanciară acordată etc. De asemenea, eurodeputatul a salutat inițiativa organizării la Chișinău a primei Conferințe interparlamentare de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”.

Societatea civilă din Republica Moldova a fost reprezentată de către Ina Coşeru, preşedintele Centrului Naţional de Mediu, Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Ion Efros de la Institutul de Politici Publice. În adresarea sa, Ina Coșeru a venit cu un mesaj din partea Platformei societății civile MD-UE de monitorizare a Acordului de Asociere și Platformei Naţionale a Formului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic.

Doamna Coşeru a subliniat faptul că drepturile omului, democraţia şi statul de drept sunt elementele principale în promovarea reformelor europene în Republica Moldova, iar societatea civilă şi colaborarea cu aceasta este un element important în semnalarea deraiajelor în implementarea reformelor în ţara noastră. Iar unul din aspectele importante ale Acordului de Asociere este şi managementul resurselor naturale, care la noi în ţară, mai ales al celor de apă, reprezintă un „handicap”, făcîndu-se referinţă la fluviul Nistru şi problema barajului de la Novodnestrovsc. Astfel, reprezentantul societăţii civile, în perosana doamnei Coşeru a transmis mesajul ca pînă la semnarea acordului între Ucraina şi Republica Moldova să fie efectuat un studiu al impactului de mediu, economic şi social al construcţiei celor 6 hidrocentrale în amonte de nodul de la Novodnestrovsc, iar după semnarea acestuui acord, el să fie unul public, deoarece acesta este nu numai un aspect de mediu, dar şi de securitate şi relaţii bilaterale pentru prevenirea conflictelor din zonă.

Agenda reuniunii a cuprins subiecte ce țin de stadiul de implementare a Planului Național de Acțiuni, cooperarea cu societatea civilă în privința implementării Acordului de Asociere, situația actuală din sistemul bancar, îmbunătățirea climatului de afaceri sau starea de lucruri în reforma justiției și administrației publice, lupta împotriva corupției, îmbunătățirea climatului de afaceri, domeniul libertății mass-media și reforma audiovizualului.

La sfârșitul ședinței, participanții celei de-a VI-a Reuniuni au adoptat Declarația finală și recomandările Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Asociere și reprezintă un forum de dezbateri și schimb de opinii într-un vast spectru de domenii, precum buna guvernare, justiție, protecția drepturilor omului, cooperarea economică și integrarea comercială, libertatea de exprimare etc. Comitetul este prezidat de către un reprezentant al Parlamentului Republicii Moldova și un reprezentant al Parlamentului European. În prezent, Copreședinți ai Comitetului sunt Eugen Carpov, din partea Parlamentului Republicii Moldova și Andi Cristea, din partea Parlamentului European.

 

Vizualizari: 266

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii