Informaţii utile

Detergenţii şi mediul


În dimineţile reci de iarnă, în copilărie, îmi plăcea să-mi scot hainele din uscător, așa cum erau, şi să îmbrac o pereche de blugi calzi înainte de a ieși pe ușă.

Atunci nu îmi dădeam seama de produsele pe care le foloseam pentru a-mi curăța hainele. Cu toate acestea, acum câțiva ani, am ajuns să-mi dau seama că trebuie să fiu mai atentă la substanțele chimice la care mă expun.

Mulți detergenți convenționali de rufe sunt încărcați cu substanțe chimice care nu au fost testate. Nu stim cum corpurile noastre vor fi afectate de expunerea pe termen lung la aceste substante chimice.

Știm doar de unele dintre potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu unele dintre aceste substanțe chimice. Aceste reacții adverse pot include:

Nu mai folosim detergenți dacă aceștia deja sunt parte indispensabilă a vieții noastre? Ba nu, înlocuim detergenții clasici cu detergenții eco!

Detergentul eco este detergent ecologic biodegradabil facut prin metode traditionale si pot contine extracte de plante sau de origine minerale, uleiuri esentiale organice. Detergentul eco:

Biodegradabilitatea reprezintă capacitatea detergenților aflați în apele reziduale de a se descompune sub acțiunea oxigenului și a microorganismelor. Majoritatea detergenților de pe piață sunt compuși din substanțe chimice rezistente la acțiunea factorilor biologici. Astfel, în momentul în care acești detergenți intră în contact cu apa și mediul inconjurator sunt foarte greu de eliminat și pot crea probleme serioase pentru mediul acvatic. Deversate pe sol, reziduurile rezultate din fabricarea detergenților obișnuiți sunt antrenate de ploi, ajungând la adâncimi foarte mari, chiar și dincolo de pânza freatică.

Pentru creșterea performanțelor detergenților, în compoziția acestora se adaugă nitriți și fosfați, care au ca efect reducerea duritații apei. Ajunși în mediul acvatic, aceștia stimulează inmulțirea algelor, ceea ce duce la scaderea conținutului de oxigen în apă, făcând imposibilă viața faunei acvatice.

Mai mult de atât, cercetatorii au avertizat în mai multe randuri ca solurile agricole sunt tot mai afectate, pe langă pesticide, cu sulfat de alchilbenzen, substanță intalnită în detergenții anionici, cei mai bine vânduti la nivel mondial.

Aceste probleme ar putea fi eliminate total dacă s-ar utiliza la scară largă numai detergenți biodegradabili. Detergenții biodegradabili conțin ingrediente active care nu deteriorează suprafețele, se dizolvă ușor și nu sunt toxice pentru mediul inconjurator.

Pentru a afla mai multe despre detergenţii biodegradabili sau ECO, Asociaţia Obştească „Centrul Naţional de Mediu” şi Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova vă invită şă participaţi la training de informare privind utilizarea detergenţilor ecologici în gospodărie şi beneficiile folosirii acestora pentru mediul înconjurător.

Evenimentul va avea loc în mun. Chișinău, Hotelul Manhattan (str. Ciuflea,1), la data de 29 iunie, 2018 (vineri), ora 10.00.

Doritorii de a participa se pot inscrie la tel.069643763 sau email: info@bpw.md, persoana de contact Angela Chicu.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului  Implicarea grupurilor ţintă în promovarea managementului integrat pe rîuri mici din Republica Moldova” este implementat de Centrul Național de Mediu, în baza grantului oferit din Proiectul SDC-ADA ”Consolidarea cadrului instituţional în sectorul de apă şi sanitaţie în Republica Moldova (Faza 01)” ” susţinut financiar de Agenţia „Apele Moldovei”.

 

Vizualizari: 198

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii