Informaţii utile

Evenimentul de informare "Detergenţii şi Mediul"


Detergentii casnici si industriali nu sunt considerati toxici in mod oficial, dar, cu toate acestea, sunt periculosi pentru sanatatea populatiei si a mediului inconjurator.

Creat pentru uz industrial in 1916, de chimistul german Fritz Gunter, detergentul pentru menaj, care sa nu atace pielea prea rau, a aparut in anul 1933. Este un produs de sinteza de origine petrochimica, avand o structura asemanatoare cu cea a sapunului, in masura sa penetreze murdaria cea mai persistenta. Din cauza agresivitatii lor, detergentii sunt considerati periculosi pentru om si distrug sistematic mediul planetei.

Detergentii sunt substante cu care omul intra in contact in fiecare zi. In compozitia acestora se regasesc substante deseori incriminate de declansarea unor manifestari alergice sau iritative. Dupa unele pareri, inalbitorii optici (fluorescenti) creeaza iluzia de alb, sporind de fapt stralucirea hainelor, prin convertirea razelor in spectrul UV (ultraviolete) la lumina. Pot provoca iritatii ale pielii la expunere indelungata la soare, iar cei mai multi nu sunt biodegradabili. Deversati in ape neepurate 100%, inalbitorii dauneaza grav mediului inconjurator.

Deversate pe sol, reziduurile rezultate din fabricarea detergentilor si chiar cele datorate consumului casnic sunt antrenate de ploi, ajungand la adancimi foarte mari, chiar si dincolo de panza freatica. Pentru cresterea performantelor detergentilor, in compozitia acestora se adauga nitriti si fosfati, care au ca efect reducerea duritatii apei. Ajunsi in mediul acvatic, acestia stimuleaza inmultirea algelor, ceea ce duce la scaderea continutului de oxigen in apa, facand imposibila viata faunei acvatice. Marea Neagra este cea mai afectata intindere de apa din lume din cauza lipsei de oxigen. Deja mii de specii de plante si animale subacvatice au disparut.

Alternativa detergentilor ecologici fabricati din porumb, rapita, sfecla, lucerna sau grau e deosebit de interesanta, insa influenteaza negativ productia de hrana, cu care se confrunta omenirea la ora actuala, din cauza saraciei si a fabricarii masive a biocombustibililor. Potrivit numeroaselor studii de specialitate si reglementa rilor Consiliului Europei cu privire la utilizarea detergentilor, substantele periculoase din compozitia acestora sunt reglementate in permanenta, in incercarea de reducere a productiei celor anionici si cationici, in favoarea celor neionici (ecologici).

In acest context, Centrul Naţional de Mediu în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova au organizat pe data de 29 iunie 2018 seminarul de informare „Detergenţii şi Mediul”, care a avut loc la Hotelul Manhattan, or. Chişinău.

 Am fost plăcut suprinşi, ca acest gen de activitate a trezit interesul nu numai femeilor, dar şi bărbaţilor, care au fost entuziasmaţi de această idee şi au venit şi cu unele propuneri pentru viitor.

În cadrul evenimentului am discutat despre poluarea apelor, în special a celor menajere cu detergenţi, care sunt greu sau apoape deloc epurate, astfel că în apele deversate de la staţiile de tratare cantităţile de detergenţi sunt nemodificate.

 Aspectele de mediu ale utilizării detergenţilor au fost prezentate de către doamna doctor Maria Sandu, care activează în cadrul Institutului de Ecologie şi Geografie, şi al cărui obiect de studiu este apa de suprafaţă.

De asemenea, am aflat despre efectele detergenţilor utilizaţi în cantităţi şi concentraţii mari asupra organismelor vii, şi în special asupra omului, care au fost prezentate de către doamna Eudochia Tcaci, şef al Centrului de Sanatate Publică al municipiului Chişinău.









Unul dintre distribuitorii de detergenţi ecologici a făcut o mică prezentare despre produsele pe care le putem găsi pe piaţa locală şi a brandurilor care produc aşa tip de detergenţi. 
                                                   

Iar spre finele evenimentului, am notat cîteva recete alternative pentru curăţenia din casă cu utilizarea de ingrediente mai simple şi mai puţin poluante, care au fost prezentate de către Elena Culighin de la Centrul naţional de Mediu.

 Acest gen de activitate este una de iniţiere, astfel că am creat un grup de persoane cu acelaşi interes- cel de a promova utilizarea detergenţilor ecologici şi de a renunţa parţial, sau chiar definitiv la detergenţii clasici, care conţin ingrediente greu sau practic nedegradabile, astfel că am micşora considerabil impactul asupra mediului înconjurator.
                
Grupul creat va continua informarea şi promovarea utilizării reduse şi a tranziţiei la detergenţi biodegradabili şi în comunităţile din care fac parte prin organizarea în localitate lor a seminarelor de informare similare cu cel produs de către Centrul Naţional de Mediu.

 Aşadar, în contextul campaniei PlasticFreeJuly suntem entuziasmaţi de această iniţiativă şi vă îndemnăm şi pe voi să ne alăturaţi acestei idei!!!

 Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului  Implicarea grupurilor ţintă în promovarea managementului integrat pe rîuri mici din Republica Moldova” este implementat de Centrul Național de Mediu, în baza grantului oferit din Proiectul SDC-ADA ”Consolidarea cadrului instituţional în sectorul de apă şi sanitaţie în Republica Moldova (Faza 01)” ” susţinut financiar de Agenţia „Apele Moldovei”.

Vizualizari: 203

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii