Informaţii utile

Avînd grijă de noi, avem grijă de mediu! Cum a fost la


Contează deopotrivă pentru noi, dar şi pentru mediul înconjurător ce alegere facem în ceea ce priveşte detergenţii şi produsele de curăţat. Fie că este vorba despre curăţarea hainelor, a vaselor sau despre produse destinate igienei personale, este important să cunoaștem o serie de aspecte.

Tot ceea ce folosim pentru spălat și curățat, la baie, bucătărie, dar mai ales în îngrijirea corporalaă sunt produse de sinteză, rezulate din transformarea chimică a produselor petroliere, a mineralelor, la care se adaugă încă alte chimicale: arome, coloranți, conservanți și alte genuri de aditivi.

CUM să faci curat lună în casă, să speli rufele şi hainele fără ca să aduci daune mediului înconjurător, mai ales resurselor de apă, am aflat de la artizanii şi specialiştii pe care i-am întîlnit în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chisinau, Moldova la un eveniment frumos, informativ şi educativ oferit de Centrul Naţional de Mediu, şi anume, „Detergenţii şi Mediul”, pe 4 august 2018, într-o sîmbătă de cuptor.

Ideea evenimentului a fost de a demonstra că se poate trăi sănătos cu mijloace simple, de a vă convinge să încercați măcar, de a vă spune că a trăi bio nu este o poveste, ci chiar un mod de viață. Evenimentul i-a invitat pe toţi cei cărora le pasă de sănătatea lor, a persoanelor dragi, dar nu în ultimul rînd şi de mediu, pentru ca să afle: • Ce impact au detergenții asupra calității apei? • De ce să folosim detergenți ecologici? • Cu ce sunt mai buni aceștia decât cei clasici? • Cât costă și unde-i găsim în Moldova?

 Ce am discutat în cadrul evenimentului?

Întreaga zi a fost divizată în trei ateliere la care am pus în discuţie diverse subiecte şi întrebări în ceea ce priveşte utilizarea detergenţilor clasici şi avantajele sau dezavantajele detergenţilor ecologici.

Astfel la primul atelier, dedicat Impactului detergenţilor asupra sănătăţii şi mediului am aflat de la dna Eudochia Tcaci de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică, că un detergent este pudra sau lichidul folosit la spălare şi, de fapt, detergentul este ingredientul de bază al tuturor substanţelor de curăţat, de degresare, de umectare sau de emulsionare.

Am înţeles că detergenţii sunt produşi de sinteză, având o structură asemănătoare cu cea a săpunurilor. De aceea, ei sunt agenţi de spălare şi curăţire, modificând tensiunea superficială a apei de spălare. Frecvent ele includ elemente şi combinaţii chimice cu rol de substanţe curăţitoare active cum ar fi: tenside, acizi, baze şi enzime, care ajută la îndepărtarea diferitelor forme de murdărie.

Aşadar, componentele de bază ale unui detrgent:

  1. excipienți (pentru condiționarea produsului și conservarea acestei stări),
  2. agenții pentru dedurizarea apei,
  3. parfumuri,
  4. înălbitori,
  5. antipoluanți (care ajută pentru a preveni sau pentru a reduce poluarea),
  6. polimeri speciali, cum ar fi copolimeri stiren - acrilat (care îmbunătățesc curățarea covoarelor cu șampon - după evaporarea apei, acești polimeri formează agregate pulverulente ale particulelor de murdărie, care pot fi îndepărtate comod de pe covor) etc.

Câteva chimicale din detergenţi și efectele adverse ce le provoacă:

  1. Surfactanți – sunt incluși în formula detergenților pentru a spăla mai bine hainele Cei mai des utilizaţi surfactanți sunt:

a)     quaterinum 15 – eliberează formaldehida, cunoscut cangerigen;

b)     dietanolamina – poate provoca iritații cutanate, oculare, probleme ale ficatului;

c)      extracte petrochimice – asociate cu probleme la nivel pulmonar;

2. Stabilizatori – sunt asociați cu probleme de piele, respiratorii și iritații oculare.
3. Înălbitori optici care ne păcălesc ochiul. Ei pot fi folosiți și separat sau incluși în detergent. Pot provoca iritații oculare și cutanate.
4. Fosfați și EDTA se folosesc pentru eficiența detergenților în apă dură. Nu sunt ușor biodegradabile și s-a determinat ca fiind toxice pentru animale.

Ne mai mirăm că tot mai mulți copilași au dermatită? Aceasta ar putea fi doar una dintre cauze.

Detergenții bio (biologici, organici sau ecologici) conțin enzime de curățare și ingrediente active naturale, extrase din plante. Aceste produse sunt „prietenoase” cu mediul înconjurător și nu conțin nici o substanță toxică sau sintetică. Ingredientele se dizolvă ușor în apă și nu rămân urme de reziduuri, astfel că detergenții bio sunt și biodegradabili.

 Dna Veronica Herţa, ex-director la SA „Apă-Canal Chişinău” a punctat importanţa conştientizării utilizatorilor despre acţiunea lor asupra apelor pe care le deversăm în sistemul central de canalizare şi diminuarea presiuni utilizatorilor asupra epurării apelor uzate de către staţiile de epurare municipale, venind cu exemplul cazului Zernoff. Dînsa ne-a explicat cum concentraţia mare a poluanţilor din apă duce la distrugerea, în mare parte, a componenetei biologice de epurare a apei, ceea ce scoate staţia din buna funcţionare şi necesită timp pentru restabilire. Astfel, înţelegem că impactul utilizatorului, atît persoană fizică cît şi juridică este unul semnificativ, şi dacă staţia de epurare nu purifică apele uzate la normele reglementate de deversare, atunci şi apele de suprafaţă sunt poluate, ceea ce înseamnă că şi apa care vine la noi în robinet e de asemenea influenţată.

Aşadar, în contextual celor expuse de prezentatori, Centrul Naţional de Mediu, prin persoana dnei Ina Coşeru, a venit cu îndemnul pentru toţi cei prezenţi la eveniment să utilizam corect toate produsele inovative ale tehnologiei şi industriei şi să ne aliniem cu principiile de dezvoltare durabilă- deci să alegem un detergent ecologic. Folosind detergenții ecologici, diminuăm presiunea asupra stațiilor parțial funcționale sau nefuncționale și contribuim la creșterea semnificativă a calității apelor de suprafață, apelor din râuri, pentru că detergenții ecologici sunt biodegradabili, și se descompun în mediu, fără a afecta calitatea lui. 

Iar pentru a putea vedea, pipăi, cumpăra şi testa detergenţii eco- care vin să soluţioneze problemele noastre de a face curat şi a nu polua mediul, a fost organizat şi un mic târg, la care au fost prezenţi 14 reprezentanţi ai distribuitorilor şi producătorilor de detergenţi, produse de îngrijire personală ecologici şi/sau naturali, de la care am putut afla detalii despre compoziţia chimică, mod de utilizare şi informaţii despre locaţiile în care le putem găsi să le achiziţionăm pe viitor.

Şi pentru a afla istoria detergenţilor ecologici pe piaţa din Moldova, am avut invitaţi la discuţiile în panel pe reprezentantul companiei Ecover din Moldova d-ul Vladimir Magla, d-ul Adrian Tcaci, producător local de detergent biodegradabil, ne-a povestit istorioara creării acestui produs şi avantajele utilizării acestuia, iar d-na Iraida Garabagiu ne-a povestit ce a determinat-o să se apuce să „gătească” săpun parfumat şi natural de sinestătător.

 Și fiindcă eram curioși să aflăm și părerile celor care ne aduc știrile în casă, adică a celor din mass-media, activiste civice, am 

avut invitate trei doamne simpatice mediului - Alina Andronache, fondatoarea Vlogului unei Mame feministe,  Mariana Galben, redactor șef la Odoraș.md și Diana Ivanov, fondatoarea TwiceMomat22 și contribuitor la ea.md. De la aceste minunate doamne am aflat că modul sănătos și prietenos mediului l-au adoptat de ceva timp, și-i îndeamnă pe toți să le urmeze exemplul. În contextul evenimentului, care este în primul rând de promovare a modului ecologic de viață, invitatele noastre au menționat și despre campania No Plastic Moldova, evidențiind și problema deșeurilor în gospodăriile moldovenilor.

În aşa mod am dorit să arătăm, că alternative detergenţilor clasici deja există și în Moldova. Începînd cu detergenții fără fosfați, detergenții biodegradabili și terminînd cu soluții de curățat din substanțe simple, testate în timp, toate acestea practicate la scară largă în țara noastră, ar reduce considerabil ”presiunea chimică” asupra sănătății noastre, dar și a calității apelor în general.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional de Mediu în cadrul proiectului ”Implicarea grupurilor ţintă în promovarea managementului integrat pe rîuri mici din Republica Moldova”, oferit ca parte componentă a proiectul ”Consolidarea cadrului instituţional în sectorul de apă şi sanitaţie în Republica Moldova (Faza 01)”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția de Dezvoltare a Austriei și a cărui beneficiar este Agenția "Apele Moldovei".

                     

Vizualizari: 265

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii