Informaţii utile

Cum a fost la ”Detergenții și Mediul”


CUM să faci curat în casă, să speli vasele şi hainele fără ca să aduci daune mediului înconjurător, mai ales resurselor de apă, am aflat de la artizanii şi specialiştii pe care i-am întîlnit în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” pe 4 august 2018 şi în cadrul tîrgului IarmarECO 2018 pe 22-23 septembrie în Chişinău, Moldova la două evenimente de informare și educație ecologică, oferite de Centrul Naţional de Mediu, şi anume, „Detergenţii şi Mediul”.

Ideea evenimentelor a fost de a demonstra că se poate trăi sănătos cu mijloace simple, de a convinge să trăiască aplicînd produse bio în gospodărie și că aceasta nu mai este o poveste în Republica Moldova, ci chiar un mod de viață al mai multor oameni, care deja au acces la produse eco de îngrijire a casei. Evenimentele i-a invitat pe toţi cei cărora le pasă de sănătatea lor, dar nu în ultimul rînd şi de mediu, pentru ca să afle: • Ce impact au detergenții asupra calității apei? • De ce să folosim detergenți ecologici? • Cu ce sunt mai buni aceștia decât cei clasici? • Cât costă și unde-i găsim în Moldova?

Iar pentru a putea vedea, cumpăra şi testa detergenţii eco- care vin să soluţioneze problemele noastre de a face curat şi de a proteja mediul, a fost organizat şi un mic târg, la care au fost prezenţi 14 reprezentanţi ai distribuitorilor şi producătorilor de detergenţi, produse de îngrijire personală ecologici şi/sau naturali, de la care am putut afla detalii despre compoziţia chimică, mod de utilizare şi informaţii despre locaţiile, unde acestea se comercializează. Printre aceştia au fost:

 1. Sapun Artizanal de la Zina
 2. Fortuna Soap
 3. Soap.md
 4. Tia Bionatur
 5. Dulce Plai
 1. Bavaria, detergent fara fosfati
 2. Frosch
 3. Ecover
 4. Winni's
 5. Tian De
 6. Synergetic
 7. Stain Expert, produs autohton
 8. Klar
 9. ECOGENTdetergent home made
 10. Nuci de sapun

Şi din discuţiile cu reprezentanţii sau distribuitorii de produse de îngrijire personală sau a locuinţei care sunt pe piaţa Moldovei, am aflat că foarte mulţi din cei care au vizitat evenimentul din 22-23 septembrie, au venit ca urmare a participării la evenimentul în aer liber din 4 august anul curent, pentru că au încercat produsele ecologice sau biodegradabile sau metodele de curăţare prietenoase mediului, au rămas mulţumiţi şă au hotărît să îşi completeze stocurile din casă pentru curăţat, să încerce alte produse noi și să aducă rude și prieteni pentru a disemina mesajul cît mai larg posibil.

În aşa mod am dorit să arătăm, că alternative detergenţilor clasici deja există și în Moldova. Începînd cu detergenții fără fosfați, detergenții biodegradabili și terminînd cu soluții de curățat din substanțe simple, testate în timp, toate acestea practicate la scară largă în țara noastră, ar reduce considerabil ”presiunea chimică” asupra sănătății noastre, dar și a calității apelor în general.

 Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional de Mediu în cadrul proiectului ”Implicarea grupurilor ţintă în promovarea managementului integrat pe rîuri mici din Republica Moldova”, oferit ca parte componentă a proiectul ”Consolidarea cadrului instituţional în sectorul de apă şi sanitaţie în Republica Moldova (Faza 01)”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția de Dezvoltare a Austriei și a cărui beneficiar este Agenția "Apele Moldovei".

                                                                  

   
                              

Vizualizari: 735

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii