Informaţii utile

Alternative de creștere a culturilor inofensive în zona de protecție a rîului Bîc
Mâine, 30 ianuarie 2015, cu începere de la orele 10.00 în incinta primăriei comunei Chetrosu, raionul Anenii Noi, vor avea loc consultări publice cu producătorii agricoli, autoritățile publice locale și serviciile raionale de specialitate  din raion vis-a-vis de alternativele de creștere a culturilor inofensive în zona de protecție a rîului Bîc.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Centrului Național de Mediu, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară, Consiliului de Bazin Bîc, Inspecției Ecologice Anenii Noi, Consiliului Raional Anenii Noi, Centrului de Sănătate Publică Anenii Noi, Inspectoratului de Poliției Anenii Noi și Procuraturii Anenii Noi precum și producători agricoli din localitate, care utilizează apa poluată din rîul Bîc pentru irigarea culturilor agricole cultivate în imediata apropiere a rîului Bîc.

Acest eveniment este organizat în urma Ședinței Consiliului Raional Anenii Noi, la care au participat și reprezentanții Consiliului de Bazin Bîc la data de 28 septembrie 2014. În cadrul ședinței respective a fost luată decizia nr.03-01 din 18 septembrie 2014 privind situația rîului Bîc și măsurile de ameliorare a acestuia. Participanții ședinței de atunci au menționat că indicatorii chimico-biologici alarmanți ai apei din rîul Bîc, au consecințe grave asupra sănătății populației. Datorită depășirii concentrației maximal admisibile în apa rîului, care sunt deversați în amonte, s-au identifică următoarele priorități:

De asemenea, în cadrul evenimentului de mîine invitații  vor prezenta metode alternative și inofensive de cultivare a produselor agricole în regiune, care nu necesită irigare din rîul Bîc. Amintim că în luna iulie 2014, Centrul Național de Mediu a organizat o serie de astfel de consultări publice cu fermierii în raionul Anenii Noi, în localitățile unde se practică irigarea culturilor agricole cu apa poluată din rîul Bîc.

 

Pentru detalii vă rugăm să ne contactați la nr: 022 83 67 27. Persoană de contact Mihai Mustea, Manager de Program, Centrul Național de Mediu.
Această activitate face parte din proiectul "Rîurile noastre – provocarea apelor transfrontaliere" este finanțat de Programul de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD și cofinanțat de Fundația EcoCatalyst Foundation.

 

Vizualizari: 616

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii