Informaţii utile

3 aprilie 2015 - Marea Campanie de Salubrizare a râului Ciuhur. Alătură-te și tu!


La data de 11 martie 2015, Centrul Naţional de Mediu a organizat o  întâlnire cu APL-urile din bazinul râului Ciuhur (19 localităţi din raioanele Edineţ, Ocniţa şi Râșcani) unde a fost pus în discuție subiectul managementului durabil al resurselor de apă. Un alt subiect important inclus pe agenda discuțiilor a fost necesitatea organizării unei campanii de salubrizare de primăvară în bazinul râului Ciuhur.

Întâlnirea a fost organizată în incinta primăriei oraşului Cupcini , la care  au participat primarii localităţilor Bîrlădeni, Cupcini, Grinăuţi Moldova, Dîngeni, Mihăleşeni, Ocniţa (raionul Ocniţa), Ruseni, Goleni, Brătuşeni, Stolniceni (raionul Edineţ), Stolniceni, Duruitoarea Nouă, Horodişte, Pocimbăuţi, Pociumbeni, Văratic, Zăicani, Costeşti (raionul Râşcani). Prezentă la această ședință, echipa CNM a făcut o prezentare mai amplă a noțiunii de management integrat al resurselor de apă, menționând importanța colaborării dintre toți actorii care locuiesc în bazin, de la izvor până la vărsare, în acțiuni comune de reabilitare și protecție a unui râu. Totodată, CNM a exemplificat experiența anterioară de pe râurile Bîc, Tigheci, Larga și Cubolta, unde până la etapa actuală s-au constituit Consilii de Bazin, care sunt funcționale, membrii cărora lucrează împreună la reabilitarea acestora. Primarii prezenți la ședința s-au arătat foarte interesați de acest subiect  exprimându-și dezideratul de a constitui Consiliul de Bazin Ciuhur cât mai curând posibil, pentru a soluționa problemele ecologice cu care se confruntă râul lor.

Totodată, participanții s-au arătat disponibili de a organiza campania de salubrizare în comun în bazinul râului Ciuhur pe data de 3 aprilie 2015. În cadrul acestei acțiuni ample, care va cuprinde 19 localități din 3 raioane în nordul Moldovei, primarii vor mobiliza tinerii care își fac studiile în liceele și gimnaziile din regiune, alături de funcționarii primăriilor și localnicii din satele Bîrlădeni, Cupcini, Grinăuţi Moldova, Dîngeni, Mihăleşeni, Ocniţa (raionul Ocniţa), Ruseni, Goleni, Brătuşeni, Stolniceni (raionul Edineţ), Stolniceni, Duruitoarea Nouă, Horodişte, Pocimbăuţi, Pociumbeni, Văratic, Zăicani, Costeşti (raionul Râşcani).

Totodată, în cadrul campaniei de salubrizare pe râul Ciuhur se va alătura în calitate de partener și compania de Microfinanțare Rurală, care are concentrate o serie de asociații de economie și împrumut în nordul Moldovei și va mobiliza membrii acestora să se alăture acțiunii. Centrul Național de Mediu va oferi echipament necesar pentru buna desfăşurare a acţiunii pentru fiecare localitate implicată.

Astfel, Centrul Național de Mediu îndeamnă toți locuitorii bazinului râului Ciuhur să se alăture acestui eveniment. De asemenea, invităm și reprezentanții mass media locale și naționale să mediatizeze acest eveniment. Contribuția Dumneavoastră va avea un rol semnificativ in desfășurarea acțiunii!

Campania de salubrizare a râului Ciuhur se va organiza în contextul proiectului „Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local în Republica Moldova” implementat de CNM cu suportul Ambasadei SUA la Chişinău, al cărui scop este de a promova valorile şi standardele europene de mediu în Republica Moldova.

 Acest proiect este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul proiectului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 

 

 

Vizualizari: 598

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii