Informaţii utile

Campania de salubrizare „Iubeşte-ţi rîul!” realizată cu succes pe rîurile Ciuhur şi Ialpug


Centrul Naţional de Mediu (CNM) este un ONG care lucrează în domeniul protecţiei mediului în Republica Moldova și pledează pentru promovarea standardelor ecologice europene la nivel național. Valorile europene ar putea schimba situația generală spre mai bine în Republica Moldova, inclusiv în domeniul mediului. Republica Moldova ar putea depăși fenomenul corupției, care este un mare obstacol în calea dezvoltării și care ar putea fi identificată în toate sferele vieții socio-economice a țării, numai prin abordări europene, inclusiv cele de mediu. Ţara noastră ar putea avea apă curată, aer curat, produse alimentare curate și cetăţenii ar putea adopta un mod de viaţă sănătos  doar dacă va urma cursul integrării europene. În acest sens, CNM desfăşoară o serie de activităţi educative şi de conștientizare orientate spre diferite grupuri ţintă (tineri, APL-uri, APC-uri, organe competente, populaţie, agenţi economici, şi alte părţi interesate) cu scopul de a schimba atitudinea faţă de mediul înconjurător şi ape.
 

Recent, în perioada 23-24 aprilie 2015, CNM a organizat două mari campanii de salubrizare a două rîuri la sudul şi nordul Moldovei – pe rîurile Ialpug şi Ciuhur, care au adunat în total cca 2000 de persoane. Anterior, la începutul lunii aprilie 2015, CNM a organizat o altă campanie de salubrizare în centrul Moldovei – a malurilor rîului Bîc în mun. Chişinău cu participarea a cca 300 de participanţi.
 

Salubrizarea malurilor rîului Ciuhur a fost organizată la 23 aprilie 2015. Graţie colaborării fructuoase cu Inspecţiile Ecologice a raioanelor Ocniţa, Edineţ şi Rîşcani, primăriile şi instituţiile de învățământ din regiune am reuşit să mobilizăm cca 1000 de persoane din 19 localități din raioanele Ocniţa, Edineţ şi Rîşcani (s. Bîrlădeni, s. Grinăuţi Moldova, s. Dîngeni, s. Mihălăşeni, s. Ocniţa (raionul Ocniţa), s. Ruseni, s. Goleni, s. Brătuşeni, or. Cupcini, s. Stolniceni (raionul Edineţ), s. Duruitoarea Nouă, s. Horodişte, s. Pociumbăuţi, s. Pociumbeni, s. Văratic, s. Zăicani, s. Costeşti (raionul Rîşcani)) şi să curăţăm malurile rîului Ciuhur de deşeuri.


Desfăşurarea campaniilor de salubrizare a rîurilor Ciuhur şi Ialpug a fost salutată de Ambasada SUA la Chişinău, Ministerul Mediului, Consiliul Raional Edineţ şi Primăria oraşului Cupcini. Astfel, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei, care a avut loc pe 23 aprilie în oraşul Cupcini, în calitate de oaspeţi de onoare au participat Dl Steven Labensky, secţia pentru Cultură şi Presă a Ambasadei SUA la Chişinău, Dna Ina Coşeru, Preşedinte CNM, Dl Iurie Garas, Preşedintele Raionului Edineţ şi Dl Ivan Ostaficiuc, Primarul oraşului Cupcini. Invitaţii au salutat iniţiativa şi au apreciat implicarea participanţilor la ampla acţiune de salubrizare a acestor două rîuri. Tot în cadrul  acestui eveniment a fost organizat un flash-mob pentru protecția rîului Ciuhur cu participarea a cca 300 de tineri din liceele şi gimnaziile din oraşul Cupcini. Prin intermediul acestei acţiuni, tinerii au făcut un îndemn tuturor celor prezenţi la lansare, locuitorilor oraşului Cupcini, dar şi populaţiei din întregul bazin să se alăture campaniei de salubrizare şi împreună să salveze şi să protejeze rîul de deşeuri şi poluare. În urma flash-mob-ului participanţii s-au deplasat la rîu şi au colectat cot la cot deşeurile de pe maluri.

 

A doua zi, pe data de 24 aprilie 2015, o acţiune similară a fost desfăşurată la sudul Moldovei – în bazinul rîului Ialpug, care traversează raioanele Cimişlia, Taraclia şi UTAG (s. Javgur, s. Hîrtop, s. Cenac, (raionul Cimișlia), mun. Comrat, s. Budjac, s. Chirsova, s. Beșalma, s. Congaz, s. Svetlîi, (UTAG), s. Albota de Sus, s. Balabani, s. Budăi, s. Vinogradovca, s. Musait, s. Salcia, Novosiolovca, s. Albota de Jos, s. Aluatu (raionul Taraclia). Campania de salubrizare din bazinul rîului Ialpug a adunat cca 1000 de participanţi în total, ceea ce a fost posibil datorită dialogului constructiv cu Inspecţiile Ecologice din raioanele Cimişlia, Taraclia şi UTAG, precum şi instituţiile de învățământ  din regiune.
 

Pe această cale, vrem să aducem sincere mulțumiri tuturor participanţilor la campaniile de salubrizare, care au fost receptivi la invitaţia noastră şi au fost un exemplu pentru ceilalți cetăţeni ai Republicii Moldova şi care au reuşit să demonstreze că schimbările se produc doar dacă ne implicăm şi ne unim eforturile, indiferent de interese şi regiunea în care trăim. Suntem siguri că doar prin efort comun vom reuși să reabilităm rîurile ţării noastre şi să le aducem la standarde europene!
 

Ulterior planificăm să formăm Consilii de Bazin pe râurile Ciuhur şi Ialpug din reprezentanţii organelor competente şi autorităţilor publice locale pentru a forma o familie responsabilă la nivel de bazinele râurilor Ciuhur şi Ialpug şi de a implica toate comunităţile în implementarea valorilor ecologice europene în aceste regiuni. Reţeaua tinerilor „Iubeşte-ţi râul!” formată cu suportul Ambasadei SUA la Chisinău şi National Endowment for Democracy din SUA va fi implicată activ în monitorizarea rezultatelor obţinute şi în monitorizarea surselor de poluare şi a calităţii apelor din râurile Ciuhur şi Ialpug.  

Campaniile de salubrizare a rîurilor Ciuhur şi Ialpug au fost organizate în contextul proiectului „Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local în Republica Moldova” implementat de CNM cu suportul Ambasadei SUA la Chişinău, al cărui scop este de a promova valorile şi standardele europene de mediu în Republica Moldova.

Vizualizari: 629

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii