Informaţii utile

4 Centre de Monitoring Obştesc create în bazinul râului Bîc


În aprilie 2015, Centrul Naţional de Mediu a deschis 4 Centre de Monitoring Obștesc în orașele Călărași, Strășeni, Ialoveni și Anenii Noi. Misiunea centrelor recent create este de a colecta probe şi de a realiza monitoringul biologic şi chimic al calităţii apei în râul Bîc – de la izvor până la vărsarea acestuia în fluviul Nistru. Astfel, în cadrul proiectului fost selectată câte o instituţie de învăţământ preşcolar în fiecare oraş sus-menţionat, care a fost iniţial implicată şi activă în cadrul activităţilor de monitoring biologic al calităţii apei în râul Bîc (activităţi realizate de CNM în bazinul râului Bîc în perioada 2012-2014, link), iar în cadrul acestora au fost create Centre de Monitoring Obştesc. În fruntea fiecărui Centru de Monitoring se află câte un profesor de biologie,  beneficiar al unei serii de instruiri vis-a-vis de monitorizarea calităţii apei prin metoda monitoringului biologic. Profesorii au fost certificaţi de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat drept specialisti în monitoringul biologic al apelor de suprafaţă. Fiecare Centru este constituit din grupuri de 20 de elevi voluntari, care colaborează cu fiecare gimnaziu sau liceu, care este situat geografic la intrarea şi ieşire din fiecare raion, care la fel va colecta probe, pentru a putea observa schimbările care au loc în fiecare raion.

 

Astfel, în oraşul Călăraşi Centrul de Monitoring Obştesc a fost creat în cadrul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, iar administratoarea acestuia este dna Timuţa Lidia, profesoară de biologie. În Străşeni, acesta activează în cadrul gimnaziului „Mihai Viteazul” şi este administrat de Natalia Melnic, profesoară de biologie. Pentru raionul Ialoveni, Centrul de Monitoring Obștesc activează în cadrul Liceului Teoretic „Andrei Vartic” – administratoare, dna Ala Grigoriţă, profesoară de biologie. În raionul Anenii Noi, Centrul de Monitoring Obștesc activează în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” şi este condus de dna Eugenia Savca, profesoară de biologie. În municipiul Chişinău, Centrul de Monitoring va activa în cadrul Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” şi Colegiului de Ecologie. Grupul de voluntari din cadrul liceului va fi responsabil de prelevarea datelor la intrare în municipiul Chişinău, iar grupul de voluntari din cadrul Colegiului de Ecologie va fi responsabil de prelevarea datelor la ieşirea din municipiul Chişinău.

 

Centrele de Monitoring Obştesc sus-menţionate au fost dotate cu echipament necesar pentru buna desfăşurare a activităţilor şi includ echipament pentru monitorizarea biologică, calculator şi imprimantă, ceea ce le va permite să plaseze datele acumulate în urma fiecărei monitorizări, care va fi efectuată o dată la trei luni în fiecare localitate la intrare şi ieşire din raion.

 

De asemenea, fiecare Centru de Monitoring Obştesc va efectua analize chimice a calităţii apei cu ajutorului echipamentului specializat „La Motte”, care a fost oferit Centrului Naţional de Mediu de către Fundaţia Americană „Ecocatalyst Foundation” .

Datele obţinute în urma activităţilor vor fi plasate de fiecare centru pe pagina web www.loveyourriver.md, pentru recunoașterea datelor de către instituțiile abilitate cum ar fi Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Pentru transmiterea datelor către Serviciul Hidrometeorologic de Stat a fost semnat un regulament în baza căruia centrele vor furniza datele colectate Serviciului.

Activitatea este organizată de Centrul Naţional de Mediu şi face parte din șirul de activităţi realizate în cadrul proiectului "Rîurile noastre – provocarea apelor transfrontaliere", finanțat de Programul de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD și cofinanțat de Fundația EcoCatalyst Foundation.

    

Vizualizari: 617

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii