Informaţii utile

O nouă ședință a Consiliului Subbazinal Tigheci


Activând din 2014, Comitetul subbazinal Tigheci a organizat o nouă ședință pe 28 octombrie 2015, care s-a desfășurat în comuna Tigheci, raionul Leova, adunând împreună  membrii Consiliului Raional, reprezentanți ai APL-urilor situate în bazinul râului, Inspectoratul Ecologic din raion  și reprezentanți ai Centrului de Sănătate Publică. 
În cadrul acestei întruniri, membrii prezenți au luat decizii cu privire la modificarea componenței consiliului și la gradul de implicare în procesul de protecție a râului Tigheci, afluent al râului Prut. Astfel, a fost votat un nou vicepreședinte și a fost modificat secretariatul. Specificând faptul că pe teritoriul comunei Tigheci funcționează fabrica de vin SRL ,,Fautor'', unul dintre reprezentanți a raportat în detalii modul în care activează întreprinderea  și dacă contribuie la poluarea apei din apropiere. S-a constatat că fabrica deține o nouă  stație de epurare, care conține 4 bazine de stocare, iar în urma acestui proces  drojdiile și deșeurile din urma producerii vinului sunt transportate la gunoiștea din comună. Potrivit Inspectoratului Ecologic din regiune, fabrica își exercită cu succes obligațiile, iar Centrul de Sănătate Publică a evidențiat că întreprinderea efectuează probe de analize a apei pe întregul curs al râului și evaluează starea sanitară pe teritoriu,  iar rezultatele demonstrează că în prezent nu se înregistrează cazuri de maladii sau careva  infecții. Pentru a justifica tot ce a fost menționat, membrii Consiliului au vizitat fabrica de vin, care este dotată cu utilaje moderne și funcționează conform cerințelor.
În urma consultărilor, cei prezenți  au decis ca următoarea ședință se va  desfășura în orașul Iargara, care se confruntă cu problema aprovizionării cu apă potabilă și în comuna Cania, unde nu există canalizare, iar pentru a soluționa aceste probleme ecologice stringente să elaboreze o scrisoare adresată Apelor Moldovei și Ministerului Mediului.

Acest eveniment este organizat în cadrul iniţiativei „Iubeşte-ţi râul!” susţinută financiar de fundaţia americană EcoCatalyst Foundation. 
                                                                       

Vizualizari: 581

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii