Informaţii utile

Primele impresii din expeditia ecologica a tinerilor pe rîul Bîc


Astăzi s-a dat startul primei expediţii ecologice a tinerilor pe râul Bîc, a cărei scop este indentificarea problemelor rîului Bîc. Noi, 25 de tineri interesaţi de aceasta cauză ne-am adunat la Chişinău, din întreaga republică, apoi am pornit entuziasmaţi spre satul Temeleuţi, pentru a incepe drumul de la izvorul râului Bîc.

Prima etapă a fost acomodarea în sânul naturii, mai exact instalarea corturilor în ograda pădurarului, domnul Ion. Înarmaţi cu sticle de apă am pornit fără ezitare spre satul Temeleuţi.

Ne-am bucurat de o întâmpinare foarte caldă din partea primarului Constantin David, a profesorilor şi elevilor. Am vizitat muzeul satului, unde ne-am odihnit ascultând cu mare drag istoria şi legenda râului Bîc. Atât adulţilor cât şi copiilor, acest râuleţ le păstrează multe amintiri frumoase şi într-adevăr preţioase. De câte ori au ocazia, elevii organizeaza salubrizarea râului pe acel teritoriu. E bine de ştiut că avem mai mulţi ecologişti în ţară. Drumul nostru nu s-a oprit aici, obiectivul nostru iniţial fiind examinarea izvorului râului Bîc. Ghidaţi de primar şi câţiva consăteni ne-am îndreptat cu noi puteri spre izvor. În timp ce mergeam nu au lipsit glumele, râsetele şi voia bună atât a noastră, cât şi a noilor prieteni din Temeleuţi. 

Unii din noi s-au aşteptat la ceva grandios, o cascadă care izvorăşte dintr-o stâncă imensă, însă au fost dezamăgiţi când au zărit cât de puţină apă curgea pe cursul râului. Imediat au sărit toţi cu întrebări la primar: ”Unde este apa?”, ne-a fost comunicată prima problemă: captarea apei şi folosirea ei de către locuitorii satului. Circa 50 t în 24 de ore este transportată în sat. Diminuarea cantităţii de apă este o problemă care necesită soluţionare. Am admirat priveliştea uimitoare ce se întindea in apropiere, în rezervaţia naturala “Plaiul Fagului”. Ne-am despărţit cu greu de izvorul râului, însă vom păstra mereu amintiri plăcute nu doar în poze, dar şi în inimele noastre. 

Totuşi ziua nu s-a sfârşit aici; când soarele a apus, am vizionat un film care prezenta în detalii evoluţia planetei noastre şi starea deplorabilă în care a adus-o lăcomia omului. După ce am stat până târziu, expunându-ne fiecare impresiile sale, am adormit toţi istoviţi in corturile noastre, înveliţi în saci de dormit cu gândul că a doua zi va fi la fel de impresionantă. 

Articolul a fost scris de Grupul Comunicare a expediţiei ecologice a tinerilor pe rîul Bâc: Petco Ruxanda, David Corina şi Ştefîrţa Doina.

Pozele noastre le puteţi urmări pe www.facebook.com/Centrul Naţional de Mediu

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului “Tinerii în acţiune”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova.

Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Vizualizari: 674

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii