Informaţii utile

Lansarea campaniei de informare despre detergenții ecologici


Studiile și statisticile din ultimii ani demonstrează că apa din rîuri în țara noastră este, în mare parte, de calitate proastă sau foarte proastă. Printre multiplele cauze care au adus la această situație, principala sursă de poluare rămîn a fi deșeurile și apele uzate, deversate direct în mediu sau insuficient de purificate la stațiile de epurare învechite. Investițiile în construirea unor stații de epurare noi sunt considerabile și pînă mai așteptăm ca situația să se schimbe, începem de la noi!

Să analizăm cum utilizăm apa în fiecare zi: igienă personală, pregătirea mîncării, spălatul vaselor și al rufelor, etc., iar majoritatea manipulațiilor presupun utilizarea unui agent de curățare adăugător – săpun, soluție de spălat vase, detergent etc. Din păcate, acestea conțin substanțe chimice care prezintă pericol odată ajunse în contact cu apa, fiind greu sau chiar imposibil de epurat, nefiind biodegradabile.

De unde apare problema?

Sute de tone de apă contaminată detergent, care, chiar dacă trec printr-o stație de epurare, ajung în mediu, infectînd apele și solul. Și pentru că rîurile sunt principala sursă de apă pentru irigarea culturilor agricole, tot acești detergenți ajung și în legumele și fructele noastre.

Să ne informăm!

Campania de informare a popuției despre eco-detergenți a fost lansată la Bălți, la mijloc de iulie curent. Idea campaniei constă în îndemnul de a renunța la detergenții clasici în favoarea celor ecologici. Și pentru ca să nu ne reducem din confortul cu care ne-am obișnuit, vă propunem să optați pentru detergenții ecologici disponibili pe piața noastră sau să îi fabricați de sine stătător din substanțe simple (oțet, bicarbonat de sodiu, săpun de casă etc).

Ce am făcut?

Împreună cu voluntarii CREE ”Green School” din Bălți și Rețeaua Tinerilor Ecologiști, am discutat cu populația tet-a-tet despre substanțele periculoase din detergenții clasici și de ce ar fi bine să renunțăm la ei.  Am împărțit și pliante, îndemnîn trecătorii să vizualizeze ”circuitul detergentului în natură”, pe care l-am reprezentat în mod grafic în pliant.

Un master-class de fabricare a soluției de spălat vase a atras atenția trecătorilor și a presei locale. O demonstrare practică a soluției pregătite a convins participanții că farfuria rămîne la fel de curată.

Pentru a demonstra oferta disponibilă pe piață, au fost invitați distribuitorii detergenților ecologici, care și-au expus produsele și le-au povestit celor interesați despre tehnologia de fabricare, beneficiile biodegrabilității componentelor și varietatea gamei produselor de curățat pentru orice buzunar și orice scop.

Un grup de copii și-au demonstrat talentele desenînd pe asfalt rîul Răut, sursele de poluare a acestuia și alături rîul visurilor sale, cu apă cristalină, zone riverane curate și multă biodiversitate. 


Spre final, am organizat și o tombolă, pentru a împărți cîteva produse oferite de companiile invitate. Cîștigătorii au mărturisit că, dacă se vor convinge de eficiența produselor cîștigate, cu siguranță își vor schimba preferințele în domeniul detergenților.

Ce ne-a uimit?

În pofida stereotipului că de gospodărie se ocupă numai femeile, au fost și bărbați care au discutat cu noi despre detergenți, fiind foarte interesați de ofertele existente pe piață.

Foarte mulți dintre interlocutorii noștri au menționat că deja au renunțat la detergenții clasici, după ce s-au convins că cei ecologici au aceiași putere de curățare și la preț sunt destul de avantajoase. Unele doamne au subliniat că folosesc exclusiv bicarbonatul de sodiu și praful de muștar pentru a curăța vasele, sau adaugă un pahar de oțet în compartimentul ”clătire” din mașina de spălat, pentru a face rufele mai moi, astfel protejîndu-se de ”monștrii invizibili” din produsele de curățat.

Ce urmează?

Campania va veni  în or.Orhei în toamnă, iar în planurile noastre este să extindem această activitate pe toată republica. Fiind înarmați cu cunoștințe despre detergenți, vom convinge încă multă lume că utilizarea produselor ecologice face bine atît sănătății populației, cît și contribuie la îmbunătățirea calității apei din țara noastră.

Avînd grijă de natură, ai grijă de tine!

Această campanie este realizată în cadrul proiectului „Creșterea capacităților grupurilor-țintă pentru implementarea managementului integrat al apelor în Republica Moldova (bazinul r.Răut)”, finanțat de către Agenția de Dezvoltare a Austriei și EcoCatalyst Foundation. 


                    

Vizualizari: 720

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii