Informaţii utile

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației
În perioada 20 iunie – 4 iulie 2017 am intervievat 1420 de persoane cu referință la modul în care aceștia își gestionează deșeurile. Sondajul online conținea doar 6 întrebări: ne interesa unde duc pungile cu deșeuri locuitorii capitalei și cîte tomberoane preferă să vadă la platforma de acumulare a deșeurilor, consideră ei oare că colectarea separată a deșeurilor la sursă este o practică bună și dacă ei chiar separă deșeurile din propria gospodărie.

Tomberoanele colorate (galben, albastru, verde) le găsim în Chișinău deja de cîțiva ani, însă rata de colectare separată a deșeurilor la sursă rămîne a fi mică, după cum ne informează Primăria Chișinău. Din cei intervievați, 42% afirmă că colectează deșeurile separat, le aruncă la tomberoanele specializate și sunt încrezuți că această metodă este cea mai eficientă. Dintre cele 42%, marea majoritate au între 26 și 45 ani. Cel mai puțin colectează separat deșeurile locuitorii sectorului Ciocana. Circa 43% din intervievați care preferă să adune și să arunce toate deșeurile produse în gospodăria proprie toate la un loc.

Totuși, locuitorii orașului care locuiesc în blocuri dotate cu ghenă de gunoi, sunt oarecum în situație dificilă – sunt 15% din intervievați. Dintre aceștia ¼ afirmă că colectează separat deșeurile, probabil avînd în apropiere de casă tomberoanele specializate, astfel reieșind că în coșul de la ghenă ajung preponderent materiile organice și alte materiale care nu se supun colectării separate. Drept soluție, reamintim că prin decizia majorității locătarilor unui bloc dotat cu ghene, acestea pot fi lichidate, iar în locul lor poate fi construită o platformă de colectare a deșeurilor, inclusiv cu tomberoane pentru colectare separată din contul primăriei. În caz că sunteți în așa situație, vă îndemnăm să vă interesați dacă o astfel de decizie poate fi luată în unitatea de gestionare a fondului locativ din care faceți parte.

Îmbucurător este faptul că 96,5% din intervievați sunt deacord cu ideea că colectarea separată a deșeurilor la sursă este cea mai bună metodă, care asigură că reciclabilele sunt pregătite mai ușor pentru o ulterioară prelucrare, nefiind afectate de fracția umedă.

Platformele de colectare separată a deșeurilor există în toate sectoarele din Chișinău, iar unde lipsesc – se adaugă treptat, prin amenajarea corespunzătoare. Vă îndemnăm să faceți un mic efort și să colectați deșeurile separat, astfel contribuind la reducerea considerabilă a cantității de deșeuri care urmează a fi înhumată. Fiți responsabili, colectați separat!

Acest sondaj a fost realizat de A.O.Centrul Național de Mediu în colaborare cu Primăria Chișinău (Direcția Locativ-Comunală și Amenajarea Teritoriului).

Activitatea se incadrează în proiectul „Managementul deșeurilor în țările Parteneriatului Estic”, implementat în comun cu parteneri din Georgia și Ucraina, finanțat de UE.

Vizualizari: 646

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii