Informaţii utile

Bazinul r.Răut – teren pentru activități în următoarele 2 luni


Suntem în toi cu realizarea obiectivelor pe care le-am stabilit în cadrul proiectului „Creșterea capacităților grupurilor țintă pentru implementarea managementului integrat al resurselor de apă în Republica Moldova (bazinul râului Raut)”.

În cadrul ședinței extinse a Comitetului de Subbazin al r.Răut care a avut loc pe data de 14 iulie 2017, una din cele mai stridente probleme semnalizate de membrii comitetului a fost contrucția ilicită a hidrocentralelor pe cursul r.Răut. Centrul Național de Mediu, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Ecologic de Stat, Agenției „Apele Moldovei”și jurnaliști, s-au deplasat la fața locului (s. Brinzenii Noi, r.Telenești) la început de septembrie și curînd vom reveni cu detalii în acest sens. Cert este că aceasta va o problemă prioritară de care se va ocupa comitetul în viitorul apropiat.

La sfîrșit de septembrie urmează o noua rundă de monitorizări biologice a calității apelor r.Răut. Ne propunem să aplicăm metoda de cercetare bazată pe determinarea speciilor de macronevertebrate din apa rîului și toleranța acestora la gradul diferit de poluare a apelor. Profesorii din orașele și satele situate pe cursul rîului deja au însușit și au aplicat această metodă anul trecut, urmează să monitorizăm dacă situația s-a îmbunătățit sau ba. Contăm și pe suportul Serviciului Hidrometeorologic de Stat care se va alătura acestor lecții ecologice practice și vor povesti elevilor despre metodele de cercetare pe care le aplică ei. Mergem în raioanele Dondușeni, Drochia, Florești, Sîngerei, Telenești, Orhei, mun. Bălți și s.Ustia, în locul unde r.Răut debușează în fluviul Nistru.

Producătorii de vinuri sunt în perioada de recoltare și prelucrare a roadei și deja miroase a vin nou prin vinării. Dar cunoaște-ți voi oare că nici un producător de vinuri din țară nu respectă prevederile Regulamentului privind deversarea apelor uzate care prevede că astfel de agenți economici ar trebui să dispună de propria stație de pre-epurare a apelor uzate și să nu diverseze apele uzate în sistemul centralizat de canalizare sau, și mai rău, direct în rîurile din preajmă, fără o tratare preventivă corespunzătoare? Urmează un seminar de instruire pentru agenții economici unde vom reaminti despre necesitatea respectării regulamentelor în vigoare și vom căuta soluții pentru situația creată.

Deja suntem în pregătiri pentru viitoarea campanie de plantare în bazinul r. Răut (locația exactă este în curs de determinare). Vom reabilita o porțiune a rîului afectată de lipsa unei fîșii de protecție. În acest an plantăm într-o zi aproximativ 2000 de copaci.

Vă vom ține la curent cu realizarea obiectivelor noastre! 


Acest proiect este implementat cu sprijinul Agenției de Dezvoltare a Austriei și al fundației EcoCatalyst Foundation.

   

Vizualizari: 672

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii