Informaţii utile

Reabilitarea malurilor râului Răut finalizată cu succes în această toamnă!


Schimbările climatice se întâmplă zi de zi și ne schimbă viața, afectează mediul în care trăim și ne amenință existența cu care ne-am obișnuit. Consecințele poluării mediului înconjurător devin tot mai vizibile: astăzi avem rîuri cu puțină apă sau secate complet, specii de plante, arbori, animale și păsări dispărute sau pe cale de dispariție, nu mai recunoaștem verile în care pămîntul arde sau suferă de inundații fulger, ducem dorul iernilor cu multă zăpadă.

Impactul schimbărilor climatice afectează râurile și comunitățile râurilor, în primul rând și în cel mai rău mod, sub forma unor secete, inundații și boli transmise prin apă. Pe lîngă reducerea poluării ce duce la încălzirea globală, protejarea și refacerea râurilor trebuie să fie parte a soluției.

Râurile curate, sănătoase reprezintă sângele comunităților noastre și sunt vitale pentru sănătatea, siguranța și calitatea vieții noastre. Majoritatea populației țării locuiesc la o distanță mica de un râu sau un curs de apă și toată apa potabilă vine direct sau indirect din râuri și cursuri de apă.

Protejând și restaurând râurile, protejăm apa curată, creând locuri de muncă și oportunități de recreere care sunt în beneficiul economiei noastre și revitalizează patrimoniul natural pentru generațiile viitoare.

În cadrul proiectului ”Implicarea grupurilor ţintă în promovarea managementului integrat pe rîuri mici din Republica Moldova”, Centrul Național de Mediu a ales să protejeze râul Răut, porțiunea dintre or. Orhei și s. Mitoc, de schimbările climatice iminente. 

Împreună cu Centrul Militar Teritorial Orhei al Ministerului Apărării al RM, copiii din instituțiile de învățământ Liceul Teoretic ”M. Lomonosov” din or. Orhei, Gimaziul ”Grigore Vieru” din or. Orhei, Colegiul Pedagogic din Orhei, Gimnaziul din satul Mitoc, Gimnaziul din satul Lucașeuca, Gimnaziul din satul Seliște din Orhei, precum și echipa întreprinderii Gaz Natural Fenosa Moldova și SEBN SRL, timp de 3 zile, a fost plantată fâșia de protecție pe ambele maluri ale r.Răut. În total au fost mobilizați cca 300 voluntari, care au plantat aproximativ 4100 copaci pe o distanță de 4 km.

  

În acest an plantarea a durat practic 3 zile în 3 săptămîni diferite, deoarece s-au suprapus mai mulți factori: condițiile meteorologice, elevii au fost în vacanță, și mai apoi au fost și zilele de sărbătoare dedicate Hramului orașului Orhei.

Echipa Centrului Naţional de Mediu aduce mari mulţumiri celor cca 300 de voluntari care îşi fac studiile Liceul Teoretic ”M. Lomonosov” din or. Orhei, Gimaziul ”Grigore Vieru” din or. Orhei, Colegiul Pedagogic din Orhei, Gimnaziul din satul Mitoc, Gimnaziul din satul Lucașeuca, Gimnaziul din satul Seliște din Orhei, dar și echipelor de la Centrul Militar Teritorial Orhei al Ministerului Apărării al RM, Gaz Natural Fenosa Moldova și SEBN SRL. Astfel, cu ajutorul acestor minunaţi tineri am reuşit să plantăm 4000 arbori, care formează circa 4 km de fîşie de protecţie a rîului Răut pe porțiunea dintre porțiunea dintre or. Orhei și s. Mitoc.

 

Fîșia de protecţie a rîului Răut are drept scop reducerea poluării apei din rîu şi consolidarea malurilor rîului, care în consecinţa va diminua înnămolirea rîului şi eroziunea malurilor. Sperăm că, peste câțiva ani, pe ambele maluri ale râului se vor întinde garduri zvelte din salcii verzi, iar râul va fi mai sprinten cînd va trece prin zonă. Când copăceii vor prinde la puteri și vor începe a crește, vor contribui la purificarea râului, la infiltrarea mai eficientă a precipitațiilor, vor menține echilibrul termic pe timp de secetă pentru a preveni evaporarea masivă a apei din râu, vor întări malurile râului și vor preveni eroziunile de teren. Iar arbuștii de păducel și măceș vor fi gardienii salciilor, spre a-i proteja de animalele nesupravegheate care ar putea să le distrugă.

Această acţiune face parte din proiectul ”Implicarea grupurilor ţintă în promovarea managementului integrat pe rîuri mici din Republica Moldova”, oferit ca parte componentă a proiectul ”Consolidarea cadrului instituţional în sectorul de apă şi sanitaţie în Republica Moldova (Faza 01)”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția de Dezvoltare a Austriei și a cărui beneficiar este Agenția "Apele Moldovei ”.

Vizualizari: 745

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii