Informaţii utile

Promovarea valorilor europene în Republica Moldova


În perioada ianuarie-iunie 2019, Centrul Național de Mediu ca membru al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic (PN din FSC PE), în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API) și Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) - a implementat cu succes Campania de informare în regiunile Moldovei despre situația democratică și asistența UE pentru dezvoltarea țării”, proiect finanțat de Comisia Europeană.

Obiectivul general al proiectului a fost comunicarea și informarea publicului din sectorul rural despre beneficiile acordului de asociere și importanța îndeplinirii de către Moldova a angajamentelor asumate la nivel European. Astfel activitățile prevăzute și rezultatele obținute sunt următoarele:

 A. Distribuirea ziarului „Europa pentru mine”

Membii CNM au ajuns în 20 de raioane pentru a distribui 14000 de exemplare ale ziarului „Europa pentru mine”. Mai concret, dezbateri stradale au fost inițiate în Telenești, Rezina, Ungheni, Nisporeni, Cimișlia, Leova, Dondușeni, Drochia, TAU Găgăuzia, Cahul, Taraclia, Briceni, Ocnița, Edineț, Soroca, Florești, Fălești, Sângerei, Rîșcani, Glodeni. Reacțiile compatrioților au fost diverse: unii se prezentau deranjați la auzul tematicii în discuție, mulți încurajau diseminarea informației, dar reacția neutră a fost cea mai răspândită. Totuși, ziarul cu sistematizarea datelor, realizată de către partenerul nostru Asociația Presei Independente, a stârnit dezbateri cu caracter educativ.

 B. Organizarea seminarului de informare „Valori Europene”

În total au fost organizate 22 de evenimente de informare cu participarea a 890 de beneficiari direcți (dintre care 290 bărbați și 600 femei). Agenda seminarelor includea prezentarea:

-          avantajelor în urma implementării politicilor economice (experți de la Centrul de Dezvoltare Economică, Expert-Group, AO „Certitudine”, ONG „Pro-cooperare Regională”);

-          avantajelor politicii de protecție socială (experți de la IDIS Viitorul);

-          avantajele măsurilor anticorupție (experți de la Transparency International);

-          avantajele reformelor în domeniul justiției (experți de la Promo-Lex și de la Centrul de Resurse  Juridice din Moldova).

Toți experții invitați la seminarele organizate în cadrul acestui proiect, sunt membi ai PN din FSC PE. 

Februarie

Edineț, Soroca, Florești

Martie

Briceni, Ocnița, Dondușeni, Drochia

Aprilie

Telenești, Ungheni, Nisporeni, Leova, Sângerei

Mai

TAU Găgăuzia, Fălești, Cimișlia

Iunie

Cahul, Taraclia, Rezina

 Multe dintre evenimentele din cadrul proiectului dat, au fost organizate în coordonare cu Consiliile Raionale.

 

 Activitățile sunt organizate în cadrul proiectului „Campanie de informare în regiunile Moldovei despre situația democratică și asistența UE pentru dezvoltarea țării”, finanțat de Comisia Europeană, Mecanismul de răspuns rapid al Parteneriatului Estic.

Vizualizari: 465

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii