Informaţii utile

Eu îmi iubesc râul! Dar tu?! Campania ”Iubește-ți râul!”


Povestea râului Bâc este bine cunoscută în țara noastră, dar mai cu seamă de către populația situată în apropierea cursului râului.

Povestea râului a devenit  și mai tristă de la un timp încoace… Pe timpuri acesta era un râu frumos, bogat în vietăți acvatice, cu apă cristalină și vie… Astăzi râul este altul  - urât, secat, cu apă moartă…  Actualmente  râul Bâc  s-a  transformat  într-un canal pentru evacuarea apelor uzate, prin care curge apă moartă. Despre frumusețea și curățenia râului de odinioară , vorbesc  chiar și oamenii din localitățile situate în bazinul râului Bâc.
 

Toată copilăria mea și a consătenilor mei a fost legată de râul Bâc, unde ne scăldam și pescuiam, adăpam vitele și chiar, uneori, pe vremea fierbinte a anului, lumea își potolea setea”- ne-a mărturisit Ion Chiperi, localnic al satului Gura Bâcului, raionul Anenii Noi. Dumnealui ne spune că  ”… apa râului era curată, iar terenurile din luncă se irigau. Balta prin care trecea râul Bâc adăpostea o mulțime de păsări, pești și vietăți acvatice. La râu veneau la adăpat căprioare, porci sălbatici/mistreți din pădurile din preajmă. Cu vremea, acestea au rămas doar amintiri. Astăzi râul este transformat într-un canal al apelor  reziduale și deșeurilor preluate din municipiul Chișinău și localitățile situate în preajma râului Bâc. Astăzi în râul Bâc nu există nici floră, nici faună. Nicăieri în lume nu există așa râuri și așa o neglijență față de bazinele acvatice, ca la noi”.

Dl Culicov Fiodor, locuitor al satului Calfa, situat puțin mai sus pe cursul râului Bâc, din același raion, Anenii Noi,  își amintește de tinerețe , menționând că „râul făcea aerul curat, a hrănit ani de zile populația cu diferite specii de pești, pe când acest lucru a fost imposibil începând cu 1998, când capitala țării a început a arunca deșeuri fără milă în râu. Înainte, populația organiza pescuitul în râul curat. Aproximativ prin anii 1960, albia râului a fost lărgită, acest râu fiind unul din cele mai largi și atrăgătoare râuri. Din orașul Bender venea lumea în zilele de sâmbătă și duminică la pescuit. De fapt, pescuitul nu era interzis și fiecare amator putea zile întregi să-și potolească dorința de pescuit. Pe timpuri în acest râu copiii învățau a înota iar ocăitul broaștelor servea  drept muzica preferată a localnicilor. De mai mult de 10 ani râul este mort, nu sunt vietăți în el, iar animalele domestice (vitele mari cornute)care beau apa din râu, tot mai des sunt bolnave. Respectiv și populația suferă de diferite maladii cronice, deoarece folosesc produse lactate. În râu nu mai poți vedea nici râme. Este o catastrofă totală. Natura este moartă, iar populația are teamă de cele întâmplate și cheamă autoritățile de la Chișinău să ia măsuri cât mai  urgente, întru evitarea catastrofei de mai departe. Eehh… (bătrânul oftează), nu-i lege acum…”
Situația era , de asemenea benefică societății și pe cursul superior al râului Bâc. Primarul orașului Călărași, dl Nicolae Melnic ne mărturisește:  „în anul 1973, când m-am mutat cu traiul la Călărași și activam la fabrica de conserve din oraș, treceam în fiecare zi podul peste râul Bâc care era cu multă apă și vegetație acvatică. Râul era lat și avea o adâncime de peste un metru, chiar și în perioada de secetă, râul nu seca. Priveam cum se bălăceau rațele, iar  în râu predomina peștele caras”.

Revitalizarea  acestui râu este posibilă doar prin implementarea și realizarea unor măsuri practice, organizatorice și  educaționale, accent fiind pus pe conștientizare. De la această idee a pornit și campania  ’’Iubește-ți râul!”  

Povestea tristă a râului Bâc a fost prezentată și la Primul Forum al Tinerilor din bazinul râului Bâc, de către tinerii de la LT  ”Principesa Natalia Dadiani”, participanți la acest eveniment.  Spectatorii au avut ocazia să privească într-o piesă de teatru nașterea râului, apa căruia era elementul indispensabil vieţii, ce întreţinea existenţa strămoșilor noștri, dar care cu timpul devine poluat și se transformă în ucigaș nemilos ce omoară mame, copii, tineri, etc. Mesajul  transmis de tineri a fost  ”Să salvăm râul Bâc”, iar  Sloganul „Iubeşte-ţi râul!” a fost îndemnul acestora  către sutele de tineri, dornici să soluţioneze problemele grave ale râului Bîc.

Ulterior, mesajul ” Iubește-ți râul!”  a fost adus și în fața guvernanților și autorităților publice centrale și locale printr-o serie de flash-mob-uri,  organizate la inițiativa tinerilor din bazinul râului Bâc și desfășurate în mun. Chișinău, centrele raionale Călărași, Strășeni, Anenii Noi și Ialoveni. Prin intermediul flash-mob-urilor, participanții au sensibilizat opinia publică privind  starea râului Bâc, cauzele poluării râului dar și pericolului care ne paște în cazul în care nu  intervenim cu măsuri concrete de reabilitare a lui. În același  timp, s-a atras atenția autorităților locale și centrale asupra acestor probleme grave, ce cer soluționare.  
Mesajul  ”Iubește-ți râul” a fost adus la cunoștința populației din bazin prin intermediul tinerilor, participanții primei expediții ecologice pe r. Bâc. Astfel, timp de o săptămână, 25 de tineri au mers la pas de-a lungul râului Bâc şi au identificat  pe traseu locurile cu gunoiști spontane, baraje ilegale sau alte surse de poluare a râului. Totodată, ei au identificat locurile, unde lipsesc fâșiile de protecție a râului, marcându-le  pe hartă, ca ulterior, în cadrul campaniei de plantare a arborilor  acestea să fie restabilite.

Temerarii au vizitat izvorul râului Bâc, care este amplasat în Rezervația  “Plaiul Fagului”, care acum este captat pentru alimentarea cu apă a unei părţi din populaţia satului Temeleuţi , au vizitat stația de epurare, recent construită în or. Călărași, s-au întâlnit cu primarul satului Temeleuți, primarul şi vice-primarul orașului Călărași, reprezentanți ai Inspecției Ecologice Călărași şi Centrului de Sănătate Publică Călăraşi. În raionul Strășeni tinerii au vizitat stația de pompare a apelor uzate din oraș, gunoiștea or. Strășeni și barajul lacului Ghidighici și s-au întâlnit cu viceprimarul or. Strășeni. 
În municipiul Chișinău, pe parcursul a  două zile tinerii au vizitat stația de epurare a apelor uzate a mun. Chișinău și gunoiștea actuală a municipiului. Tinerii s-au întâlnit cu Primarul General, Inspectorul-șef al Agenției Ecologice Chișinău, colaboratori ai Institutului de Ecologie și Geografie, BONCOM-ului, discuțiile fiind axate pe problemele ecologice identificate în perimetrul municipiului Chișinău.
Ultimele 3 zile tinerii le-au petrecut în r. Anenii Noi, unde au vizitat stațiile de epurare din s. Chetrosu, stația de pompare din s. Bulboaca. Ajungând în orașul Anenii Noi, ei au discutat cu primarul orașului vis-à-vis de poluarea râului. Expediția s-a finalizat  cu vizita locului de confluență a râului Bâc cu fluviul Nistru în satul Gura Bâcului.

Campaniile de salubrizare cu același slogan în întreg bazinul râului Bâc, organizate în primăvara și toamna lui 2013  au adunat toate localitățile situate în bazinul râului Bâc (raioanele Călărași, Strășeni, Ialoveni, Anenii Noi și municipiul Chișinău). 

”Iubește-ți râul!” a reușit să adune multă lume bună la prima ediție a  festivalului râului Bâc unde a fost celebrată pentru prima dată ziua de naștere a acestuia. Fiind născut la poalele celui mai înalt deal din Moldova și vegheat de falnicii stejari ai Codrilor din părțile Călărașului, izvorul râului Bâc a găzduit lumea care a reușit în scurt timp să îndrăgească râul Bâc.

Orășelul festivalului părea desprins dintr-un vechi basm cu specific românesc. Înconjurat de maiestuoase dealuri de un verde viu de smarald, pe fondalul unui cer albastru de peruzea, țesut cu raze aurii de soare, aveai impresia că ai făcut o călătorie virtuală în timp, și ești pe timpurile strămoșilor noștri, care se adunau duminica la hora satului pe poiana din pădure, petrecând frumos timpul. Lumea adunată la festivalul râului Bâc, s-a prins în horă și a jucat întreaga zi, îndemnată de muzica bună a ansamblurilor folclorice din Călărași, Strășeni, Anenii Noi și Ialoveni, dar și de surprizele muzicale oferite cu mult drag de ansambluri folclorice și artiști de talie națională. Plăcintele, sarmalele, bucatele pregătite la grătar, vinul de casă, mustul și alte delicii locale nu au lipsit de la iarmarocul gastronomic al festivalului și au fost savurate cu mare plăcere de toți oaspeții. Obiecte de artizanat, suvenire și produse ecologic-pure recoltate în localitățile amplasate în bazinul r. Bâc au fost comercializate la iarmaroc. De asemenea, meșterii cei mai iscusiți din localitățile bazinului r. Bâc au vernisat și expoziții cu vânzare, iar cei care au dorit să achiziționeze obiecte tradiționale autentice au avut minunata ocazie să o facă.

Campania  ”Iubește-ți râul!” ne-a învățat pe fiecare, de la mic la mare să  îndrăgim râul Bâc. De aceea ne propunem să extindem această campanie  în întreaga țara și să aducem acest mesaj în fiecare localitate din Moldova. E trist, dar râulețele și râurile din Moldova sunt neglijate şi uitate de noi. Acum,  mai mult ca niciodată, acestea au nevoie de dragostea şi protecţia noastră. Aruncând deşeurile la coş, plantând arbori pe malurile cursurilor de apă, participând la salubrizarea terenurilor adiacente râurilor, dar şi atenționând pe cei care deversează apele reziduale  direct în râu sau mediul natural,  vom reuşi nu doar să îndrăgim cu toţii râurile noastre dar și să  transmitem acest sentiment celor din anturajul nostru.

 

Vizualizari: 681

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii