Informaţii utile

33 DE ȘCOLI DIN UNSPREZECE ȚĂRI EUROPENE ȘI-AU PREZENTAT PROIECTELE DE MEDIU ÎN CADRUL CELEI DE-A ȘASEA EDIȚII A PROGRAMULUI INTERNAȚIONAL „ȘCOLI EUROPENE PENTRU O PLANETĂ VIE“


Chișinău, 5 iunie – În perioada 2-5 iunie are loc, la Moieciu de Sus, județul Brașov, România, evenimentul care marchează încheierea celei de-a șasea ediții a programului internațional Școli europene pentru o planetă vie"(ESFALP), organizat de WWF cu sprijinul Fundației ERSTE. 33 de școli din unsprezece țări europene au pregătit și realizat diferite proiecte de mediu, dintre care 3 din Republica Moldova. Împreună, participanții au creat, de asemenea, bazele „Zilei ESFALP a râurilor" /„ESFALP River Day“, care va avea loc în toamna acestui an.

„Cu „Școli europene pentru o planetă vie" ne dorim să-i învățăm pe elevi că pot schimba lucrurile. Prin intermediul atelierelor noastre, le oferim metode prin care să își susțină opinia în public, motivându-i și pe ceilalți să aibă grijă de mediul înconjurător”, a declarat Barbara Tauscher, coordonatorul Programului de Educație pentru mediu la WWF Austria.

 33 de școli din România, Bulgaria, Croația, Moldova, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ucraina și Ungaria au participat în acest an la programul „Școli europene pentru o planeta vie". Timp de șapte luni, tineri între 13 și 17 ani au lucrat împreună la diferite proiecte ecologice. Au făcut cercetări, au discutat cu factorii de decizie și au fost în expediții în natură. Ideile de proiect și realizarea acestora au rezultat doar din creativitatea elevilor. Profesorii și-au susținut elevii, din rolul de mentor. Pentru evenimentul final, un profesor și un elev din fiecare echipă a venit la Moieciu de Sus unde au prezentat rezultatele muncii lor, au schimbat opinii privind provocările cu care se confruntă și, mai ales, au învățat unii de la alții.

Școlile care reprezintă Republica Moldova la această ediție a programului ESFALP, selectate dintre zeci de aplicații doar din țara noastră, sunt:

Liceul „Orizont” din Chișinău,

Liceul „Adrian Păunescu”, satul Căzănești, Telenești,

Liceul Teoretic din Puhoi, Ialoveni.

Acum știm că putem face lucruri minunate pentru comunitatea în care trăim, putem motiva studenții noștri pentru a studia și mai mult limba engleză pentru a împărtăși experiențele cu alți elevi din alte țări și să acționeze împreună pentru a atinge același obiectiv - de a salva planeta noastră”, a concluzionat Galina Botezatu, profesoară la Liceul Teoretic din Puhoi, Ialoveni.

Acțiunile care adresează problemele de mediu nu se încheie însă odată cu evenimentul final ESFALP: împreună, elevii au creat bazele „Zilei ESFALP a râurilor", ce va fi sărbătorită la toamnă în toate cele 11 țări ESFALP. Această zi este un alt pas important în vederea sprijinirii rețelei create de tineri adulti activi și arată cum funcționează educația pentru dezvoltare durabilă.

„Tinerii au puterea de a modela viitorul, așa că ar trebui să îi încurajăm să aibă grijă de mediul înconjurător și sa caute în mod constant soluții creative pentru protejarea lui. Acesta este motivul pentru care Fundația ERSTE susține „Școli europene pentru o planetă vie”și suntem foarte impresionați de angajamentul arătat atât de către elevi, precum și de către profesorii lor ", afirmă Doraja Eberle, membru al Consiliului Fundației ERSTE. „Sprijinirea învățământului înseamnă să luăm în serios viitorul Europei. Insuflând sensibilitate pentru problemele ecologice în cadrul unui proiect internațional este o experiență valoroasă pentru tineri, dar și pentru profesorii lor”.

În acest an, inițiativa școlară de mediu „Școli europene pentru o planetă vie" a fost organizată pentru a șasea oară. De la prima ediție și până acum, 5.000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, provenind din unsprezece țări europene diferite, au pus în practică proiecte ecologice.

Mai multe informaţii despre programul „Şcoli europene pentru o planetă vie” se pot găsi pe: 
www.wwf.at/esfalp sau http://schools.foralivingplanet.eu

Vizualizari: 868

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii