Informaţii utile

Centrul Național de Mediu invită la Festivalul r. Bîc „Iubește-ți rîul!” 2014


Festivalul rîului Bîc – locul, unde natura şi dragostea se contopesc în folclor

Centrul Național de Mediu Vă invită, cu drag, la cea de-a doua ediţie a Festivalului rîului Bîc „Iubește-ți rîul!”.
Povestea rîului Bîc este cunoscută de multă lume, dar mai cu seamă o cunosc cei care locuiesc pe cursul acestui rîu. Această poveste a devenit mai tristă și mai tristă de la un timp încoace, de cînd omul a început să acorde mai puţină atenţie rîului şi s-a îndepărtat de el fară să realizeze cât de indispensabilă este apa pentru viaţă şi sănătate…
Pe timpuri rîul Bîc era un rîu frumos, bogat în vietăți acvatice, cu apă cristalină și vie, care aduna în jurul său lume de toate vîrstele la cele mai importante activităţi şi evenimente din comunitate, or aceste momente le regăsim în cântecele, dansurile şi obiceiurile strămoşilor noştri prin care venerau apa din fîntîni, izvoare şi rîurile.
Astăzi rîul Bîc este altul decît cel pe care îl elogiau străbunii noştri în cîntece şi dansuri - el este secat pe unele porţiuni,  iar pe altele folosit drept canal de evacuare a apelor uzate prin care curge apă moartă, malurile invadate de deşeuri... De apă însă, beneficiază fiecare dintre noi, în mod direct sau indirect, iar rîul Bîc este sursa de apă principală în partea de centru a Moldovei şi necesită urgent a fi revitalizat, protejat şi îndrăgit de noi toţi, aşa cum îl iubeau şi ocroteau strămoşii noştri.

 

Pentru a readuce la viaţă rîul Bîc şi pentru a uni toţi oamenii care locuiesc în bazinul acestuia, de la Temeleuţi (Călăraşi) pînă la Gura Bîcului (Anenii Noi) pentru protecţia lui, Centrul Naţional de Mediu organizează cea de-a doua ediţie a Festivalului rîului Bîc cu genericul „Iubeşte-ţi rîul!”. 


Festivalul va avea loc pe 21 septembrie 2014, în cadrul complexului etno-cultural „Vatra”, la 32 km distanţă de Chişinău pe traseul Chişinău-Ungheni, unde peste 400 de artişti populari din regiune vor reînvia tradiţiile strămoşilor noştri pentru a transmite o suflare nouă rîului Bîc. Acesta va dura o zi, cu începere de la 11.00 şi se va finaliza la ora 19.00.

Alături de artiştii populari din localităţile bazinului rîului Bîc, la festival vă aşteaptă şi:

De asemenea, oaspeții și invitații festivalului vor  putea savura bucate tradiţionale şi vin de casă, muzică bună, multă distracție, voie bună și atmosferă de sărbătoare.  Pe copii îi aşteaptă distracţii pe măsură: body art, modelare în lut polimeric, teatru de păpuşi, plimbări cu poneiul, ateliere de arta olăritului.
 
Evenimentul va include şi un târg la care veţi găsi cele mai frumoase și autentice ii și costume naționale, obiecte din lemn și lozie, tablouri, oale din lut, suvenire și cadouri confecționate de iscusiți meșteri populari din regiune.   

INTRAREA LA FESTIVAL ESTE LIBERĂ.

Vă aşteptăm cu drag!
Rîul Bîc are nevoie de noi!

Mai multe detalii le puteţi găsi pe pagina www.environment.md
Organizatorul evenimentului: Centrul Naţional de Mediu
Finanţator: fundaţia americană „EcoCatalyst Foundation”
Parteneri: Consiliul de Bazin Bîc, Consiliile raionale Străşeni, Călăraşi, Ialoveni, Anenii Noi, compania de organizare evenimente şi film „YOUBESC”, IMAȘ Muzical, Complexul etno-cultural „VATRA”, compania de îmbuteliere a apei iodate "aqua unIQa", portalul informațional CIVIC, Zugo.md 
 

                                

Vizualizari: 775

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii