Detergenți Eco


Astăzi, acordăm o deosebită atenție curățeniei, fiind obișnuiți cu ideea că igiena ne ajută să ne ținem departe de tot felul de infecții și boli care preferă murdăria.
Avem la dispoziție o mulțime de soluții de curățat, detergenți lichizi și solizi, spray-uri, lavete și șervețele, dezinfectanți și înălbitori etc., și nu ne imaginăm curățenia fără folosirea acestora. 
Producătorii din industria chimică, în goană după soluții miraculoase de curățat, care îndepărtează orice murdărie în milisecunde, au transformat detergenții în substanțe care deseori sunt toxice, iar noi le cumpărăm angro și le folosim pentru că chiar sunt eficiente. Și totul ar fi fost foarte bine, dacă și stațiile de epurare a apelor reziduale din țara noastră ar putea face față acestor substanțe chimice complicate, nemaivorbind de situațiile în care apele reziduale nici nu ajung la acea stație. Construite prin anii 70 ai secolului trecut, stațiile de epurare nu au fost proiectate pentru a face față compușilor chimici cu structură complicată, iar proiectarea și construirea unor stații noi încă sunt doar aspirații. 
 „Efectele detergenților asupra mediului sunt suficient de extinse și grele, încât se estimează că dacă pe toată planeta s-ar impune măsuri severe și conjugate împotriva poluării cu detergenți, ar fi necesară o perioadă de refacere care ar dura aproape o jumătate de secol.Îndeosebi surfactanții anionici, utilizați larg în producția actuală de detergenți, nefiind biodegradabili, se îndepărtează cu mare greutate de pe suprafețele apelor, iar acolo produc o spumă otrăvitoare, care împiedică aerarea apelor, distrugând toate formele de viață din ape”, spune Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.
Ne pomenim că, pe lîngă faptul că ne distrugem sănătatea și ne expunem acestor arme cu acțiune lentă. fiecare dintre noi mai și contribuie la poluarea rîurilor din țara noastră, pentru că detergenții pe care îi folosim zilnic trec prin stația de epurare și nu sunt oprite, ajungînd în apa rîurilor și deteriorînd calitatea acestora. Această afirmație este susținută de rapoartele privind calitatea apelor în țara noastră, care clasifică majoritatea surselor de apă în categoria IV și V de calitate, adică poluată și foarte poluată. 

Însă alternative deja există. Începînd cu detergenții fără fosfați, detergenții biodegradabili și terminînd cu soluții de curățat din substanțe simple, testate în timp, toate acestea practicate la scară largă în țara noastră, ar reduce considerabil ”presiunea chimică” asupra sănătății noastre, dar și a calității apelor în general.

În această rubrică, ne propunem să colectăm diverse rețete de detergenți ecologici home-made, dar și să vă ajutăm să găsiți detergenții alternativă disponibili pe piața din țara noastră. 

Articole

Totalurile proiectului din bazinul r.Răut


16.11.2017 detalii

Odorizant de baie cu doar 4 ingrediente


31.10.2017 detalii

Monitorizarea calității apei pe cursul r.Răut


27.10.2017 detalii

Să învățăm despre deversarea corectă a apelor reziduale în mediul înconjurător


20.10.2017 detalii

INFOGRAFIC: Soluția optimă de colectare a deșeurilor după părerea populației


27.07.2017 detalii