Proiecte

Tineri în acțiune


Perioada de implementare:01.06.2013 – 31.10.2013

Obiectivul general
 al proiectului constă în crearea şi fortificarea reţelei tinerilor lideri ecologişti în Bazinul râului Bîc

Expediția ecologică pe râul Bâc a avut loc în perioada 07-14 iulie 2013, timp în care 25 de tineri ecologiști împreună cu echipa Centrului Național de Mediu au mers la pas de-a lungul râului şi au identificat pe traseu sursele de poluare a acestuia și au efectuat activități de monitorizare biologică a calității apei, stabilind că după municipiul Chișinău râul Bâc este mort. În urma expediției, tinerii au elaborat Declarația Expediției Tinerilor pe râul Bâc, care a fost prezentată Ministerului Mediului.

Totodată în această perioadă, tinerii au avut ocazia să se întîlnească cu reprezentanți ai APL-urilor din bayin și să discute despre lucrurile identificate pe traseu, precum și care ar fi metodele de reabilitarea a rîului. 

Ulterior, în septembrie 2013, aprroximativ 3000 de tineri au fost mobilizați în cadrul campaniei de salubriyare cu sloganul Iubește-ți rîul, care s-a organizat în întreg bazinul rîului Bîc. 

Aceste activități au fost pe larg mediatizate. Mai jos puteți urmări filmulețul despre expediția tinerilor pe rîul Bîc
                                                 

Expediția a durat opt zile (7-15 iulie 2013) . Scopul activității a fost familiarizarea tinerilor cu factorii care contribuie la poluarea râului . Aceasta a început în satul Temeleuți, raionul Călărași și s-a încheiat în satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi. Timp de o săptămână, participanții au mers la pas pe întreg cursul râului, care are o lungime de 155 km și au studiat sursele de poluare.

Prima zi a expediției a fost petrecut[ în satul Temeleuți, raionul Călărași. Participanții au fost transportaţi de la Chișinău la Temeleuți. Acolo au instalat corturile în curtea pădurarului, domnul Ion Cataraga și apoi au început expediția cu o excursie mică la muzeul satului  unde au auzit legende și povești despre râul Bâc. Mai târziu, ghidaţi de către primarul și câțiva săteni, tinerii au continuat expediția la izvorul râului , care se află în Rezervația Naturală "Plaiul Fagului " . [ " Unii dintre noi s-aua șteptam la ceva impunător, o cascadă care curge dintr-o stânca uriaşă, dar am fost dezamăgiți când au văzut cât de puțină apă curge în jos pe râu" ] , a declarat un participant în timpul unui interviu. Seara, după cină, participanții au vizionat filmul "Home" , care a fost proiectat în curtea pădurarului.

A doua zi a început în satul Temeleuți și s-a încheiat în orașul Călărași. Participanții au mers aproximativ 20 km. Pe traseu spre Calarasi, tinerii au apreciat calitatea apei în râu și au ajuns la concluzia că apa este excelentă , găsind 13 de specii de macronevertebrate. Totodată, ei s-au întâlnit cu localnici și au discutat despre schimbările radicale suferite de râu de-a lungul anilor. Seara, aceştia au instalat corturile în orașul Calarasi într-o tabără pentru copii și au petrecut noaptea acolo .

A treia zi a început în orașul Călărași și s-a încheiat în orașul Strășeni. Participanții au mers aproximativ 30 km. Tinerii s-au întâlnit cu primarul și viceprimarul din orașul Călărași, șeful Inspecției Ecologice Călărași și șeful Centrului de Sanatate Publica Călăraşi. Ei au avut o conversație productivă în timp ce autoritățile locale au răspuns la toate întrebările într-un mod deschis și transparent, având o atitudine pozitivă față de propunerile de îmbunătățire a stării ecologice a râului. Expediția a vizitat, de asemenea, stația de epurare, recent construit și au continuat drumul spre orașul Strășeni. Ei au apreciat calitatea apei din orașul Bucovăţ, iar rezultatele au indicat „bună” calitatea apei. Ei au găsit 8 specii de macronevertebrate acvatice. Seara , expediția s-a oprit în Centrul Auxiliar pentru copii Strășeni și a petrecut noaptea acolo, instalând de corturile în pădure.

A patra zi a început în orașul Strășeni și s-a încheiat în municipiul Chișinău. Tinerii s-au întâlnit cu primarul adjunct al orașului Strășeni și a avut o conversație foarte productivă. Domnul viceprimar a spus că primăria este conștientă de impactul ecologic cauzat de rampa de deșeuri menajere solide din orașul Străşeni asupra râului, şi că se lucrează în direcţia soluţionării acestei probleme. De asemenea, el a menționat că până în luna august  2013, în oraș vor fi instalate panouri informative cu privire la necesitatea protejării râului Bâc . În urma întâlnirii cu primarul adjunct, expediția a mers la stația de pompare a apelor uzate a orașului Strășeni. Mirosul insuportabil care vine de la stația nu a lăsat loc pentru dubii că stația nu este funcțională. Următoarea destinație a fost Lacul de acumulare Ghidighici, care este situat în apropiere de Chișinău și care este loc de acumulare a apelor uzate din orașul Strășeni, de asemenea, fiind considerat un baraj imens pe râul Bâc, cu o capacitate de 40 milioane m3 de apă, din care 13 milioane m3 sunt colmatate. Ziua s-a încheiat în Chișinău și participanții au primit cazare în hotelul " Zarea ".

A cincea zi a început în Chișinău, unde expediția a organizat o apreciere a apei, care s-a dovedit a fi poluată. S-au găsit doar 3 specii de macronevertebrate. Evaluarea a fost de mare interes pentru mass-media, care a reflectat evenimentul. Pe traseu de-a lungul râului în Chișinău, au fost depistate deversări ilegale de ape uzate de la agenții economici, o mulțime de gunoi depozitat pe malurile râului, spălătorii auto ilegale. Ziua s-a încheiat cu o masă rotundă în aer liber, unde tinerii s-au întâlnit cu șeful Agenției Ecologice Chișinău, dl Lilian Popescu, Dna Maria Sandu, reprezentantul Institutului Ecologie şi Geografie, domnul Andrei Isac, consultant pe probeleme de mediu și d-na Diana Conea, reprezentant al companiei cehe BONCOM care se ocupa și instalare a sistemelor aprovizionare cu apă şi canalizare în Moldova.

În a șasea zi, expediția a avut o excursie la stația de epurare din municipiul Chișinău, unde au fost informați că stația este foarte veche, fiind construită în 1966 și care are nevoie de reparație și modernizare urgentă, în caz contrar nu va avea capacitatea de a trata apa în conformitate cu standardele necesare. În urma acestei excursii, tinerii au mers la primăria municipiului Chișinău și au avut o întâlnire cu primarul Dorin Chirtoacă. Tinerii au fost entuziamaţi să dea mâna cu primarul , oferindu-i o copie a Rezoluţiei Tinerilor din bazinul râului Bâc, elaborată în cadrul Forumului Tinerilor din Bazinul râului Bâc care a avut loc în luna martie 2013 , și un tricou cu sloganul "Iubeţte-ţi râul”. Primarul a promis că până la sfârșitul anului  vor fi curățată ţi adîncită o porțiune a râului Bâc în Chișinău. Întâlnirea cu primarul a fost urmată de o vizită la gunoiştea municipală.

Ziua a șaptea a expediției a început în satul Chetrosu (Anenii Noi), loc în care tinerii au identificat mai multe surse de poluare. Ei au evaluat calitatea apei, dar nu a găsit nici o formă de viață în râu concluzionând că râul Bâc este mort în aval de Chişinău iar apa are un miros puternic de apă de canalizare. Ei au fost surprinși să întâlnească pe  drum fermieri, care irigară culturi agricole cu apă direct din rîu. Aproape fiecare sat, care este situat pe cursul râului, în raionul Anenii Noi în aval Chișinău are zone mari de teren pe care sunt cultivate legume şi care necesită o cantitate mare de apă și care, prin intermediul unor conducte și motoare este pompată direct din râu.

Când expediția a ajuns la orașul Anenii Noi , au fost instalate două plăcuţe cu inscripția : "Iubeşte-ţi râul! la podul de trecere peste râul Bâc . [ " Sperăm că cei care trec peste podul vor fi atenţi la acest mesaj și se vor gândi de două ori înainte de a arunca deșeuri în râul Bâc " , au declart tinerii. Seara, tinerii instalat corturile  înt tabăra pentru copii " Viişoara " din raionul Anenii Noi, unde au rămas peste noapte. Aici a fost organizat un flash-mob pentru a atenţiona copiii care erau fost cazați în tabără, cu privire la starea tragică a râului. Copiii au fost foarte entuziasmaţi și receptivi , împărtășind cu participanţii impresii pozitive.

A opta zi a expeditiei pe râul Bâc a fost ultima zi a expediției. Prima oprire a  fost în satul Bulboaca, unde de asemenea a fost efectuată o probă a apei. Ca și în cazul anterior, nu a găsit nici o viață în râu, mirosul fiind mai pronunțat, chiar insuportabil. Ei au observat că locuitorii din acest sat utilizare apă râu pentru a iriga grădinile lor. De asemenea, au observat conducta de deversare a apelor reziduale netratate a orașului Anenii Noi direct în râu, apa având un miros foarte puternic. Itinerarul a continuat spre satul Calfa, unde au avut o întâlnire cu primarul, doamna Ludmila Ceaglic, care a s-a arătat bucuroasă să cunoască participanții. Membrii expediției au avut o discuție foarte interesantă și primarul le-a spus despre problemele din acest sat și râu. Nu există un sistem de canalizare centralizat, nici o stație de epurare a apelor uzate și nici depozit pentru pesticide interzise și învechite, care sunt păstrate într-o cantitate de aproximativ 6 tone în apropierea râului. La  această întâlnire a fost prezent şi dl Andrei Isac , specialist în probleme de mediu, care a explicat efectul negativ al pesticidelor asupra sănătății umane. Ulterior, expediția a mers în satul Gura Bâcului, destinația finală a expediției. Expediția s-a încheiat la 15 iulie , iar participantii au fost transportaţi înapoi spre acasă. În fiecare zi au fost elaborate comunicate de presă de către participanţi care au prezentat impresiile și activitățile expediției.

Ulterior, la 17 iulie, membrii expediției s-au reunit la sediul CNM și au elaborat Declarația Tinerilor în rezultatul Expediției  pe râul Bâc. Participanții au solicitat ca această Declaraţie să fie prezentă Ministerului Mediului dar şi să prezinte rezultatele expediției în cadrul unei conferințe de presă.

 

Pregătirea expediției a început cu o lună înainte și Centrul Național de Mediu a elaborat un formular de participare, care a fost distribuit în reţele masss-media, precum și la departamentele de educație în fiecare raion din bazinul râului Bâc.