Proiecte

Consolidarea valorilor democratice în rîndurile tinerilor din regiunile Moldovei


Perioada de implementare: iulie – octombrie 2014

Proiectul „Consolidarea valorilor democratice în rîndurile tinerilor din regiunile Moldovei  își propune să informeze tinerii din Moldova, în mod special pe tinerii din nordul și sudul țării vis-a-vis de beneficiile integrării europene în domeniul protecției mediului determinând astfel tinerii din Moldova să voteze pentru partidele politice pro-occidentale pe perioada alegerilor parlamentare din 2014.

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este de a aduce informații necesare ca tinerilor din nordul și sudul țării pentru a înțelege că integrarea Republicii Moldova în UE va oferi oportunități reale de creștere a standardelor de mediu în țara noastră și pentru a îmbunătăți calitatea mediului, să consolideze statul de drept, lupta împotriva corupției  și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

CNM va organiza două festivaluri ecologice pentru tineret cu genericul "Iubește-ți râul!" în orașele Bălți și Cahul. Pentru a determina tinerii interesați de protecția apelor de suprafață să participe la aceste festivaluri, se va lansa un concurs la categoria: foto, video și piese de teatru, care vor aborda problemele de mediu ale țării în special cele legate de poluarea apei și care cauzează probleme de sănătate, precum și beneficiile integrării în UE, care va contribui la soluționarea problemelor de mediu. Concursul va fi lansat în luna iulie 2014, iar termenul limită pentru aplicare va fi  luna octombrie 2014. Lucrările vor fi trimise organizatorilor înainte de festival. La categoria foto si video lucrările câștigătoare vor fi selectate în prealabil și vor fi anunțate în cadrul Festivalurilor. Pentru lucrările de teatru, CNM va elabora un program de o zi  care va fi compus din cele mai bune lucrări, fiind selectate în prealabil de către un juriu profesionist. Solicitantul va organiza, de asemenea, un flash-mob  în orașul Comrat  și va coopera cu ONG-ul Piligrim Demo și Direcția Educație Comrat, în scopul bunei organizări a acestei activități.

Proiectul se va concentra pe creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor vis-a-vis de progresele înregistrate de țările UE în domeniul protecției mediului, prin diminuarea poluării apelor, precum și determinarea tinerilor să voteze pentru partidele politice pro-occidentale din Moldova la alegerile parlamentare din 2014, care pledează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Proiectul se va concentra pe următoarele activități:

Centrul Național de Mediu va organiza două festivaluri ecologice pentru tineri "Iubește-ți rîul!” la Bălți și la Cahul. Evenimentele vor fi organizate în luna octombrie 2014.  Festivalul Tineretului din municipiul Bălți vor fi organizate pentru grupurile de tineret din raioanele Briceni, Ocnița, Dondușeni, Rîșcani, Edineț, Soroca, Glodeni, Sîngerei, Fălești și Florești și mun. Bălți. Festivalul tinerilor din orașul Cahul va implica elevi din Cahul, Cantemir, Basarabeasca, Taraclia, Leova, Cimișlia, Căușeni și Ștefan Vodă districte și Găgăuzia.

În Bălți și Cahul organizarea flash-mob-urilor va coincide cu zilele în care vor fi organizate festivalurile tinerilor „Iubește-ți rîul!”, în timp ce în orașul Comrat,  acesta va fi organizat separat în luna octombrie 2014, și va fi realizat în colaborare cu Departamentul de Educație Comrat și AO Piligrim Demo.

În cadrul acestor flash-mob-uri se va promova dreptul omului la un mediu sănătos și apă curată. De asemenea tinerii vor distribui populației pliante cu mesajul "În UE, cu râuri curate". 

Proiectul „Consolidarea valorilor democratice în rîndurile tinerilor din regiunile Moldovei  este finanțat de Fondul pentru Democrație                                           din SUA