În perioada 18-19 iunie 2020, 16 profesori din cadrul instituțiilor de învățământ implicate în proiectul „Grădina școlară” au participat la seminarul „Grădina Școlară - perspective și oportunități pentru localitățile rurale din Republica Moldova”, organizat de către Centrul Naţional de Mediu.
Seminarul s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță și distanțare socială, în gimnaziul din Oxentea, raionul Dubăsari (pe data de 18 iunie) și la Ecovillage Moldova din Râșcova, raionul Criuleni (pe data de 19 iunie).
Seminarele au fost orientate spre discuția tet-a-tet a activităților între participanții generației I a proiectului cu cei care au fost selectați prin concurs în acest an.
Profesorii au făcut cunoștință cu experiența participanților din Școala primară "Grigore Vieru", or. Ștefan Vodă, Centrul De Excelență Țaul și EcoVillage Moldova din Râșcova, iar reprezentanții din Gimnaziul Oxentea au făcut un tur de prezentare participanților prin care au arătat serele, grădina, plantele care cultivă în cadrul proiectului - roșii, castraveți, morcov, sfeclă roșie, cartofi, fasole, ceapă. Astfel, noile instituții de învățământ împreună cu coordonatorii Sergiu Opaeț, Maria Goian, Eleonora Șchiopu, Rita Negru-Vodă s-au inspirat și au făcut claritate în dezvoltarea proiectului.
De asemenea participanții au discutat modul în care pot fi realizate activitățile în noul an de studii, luând în considerare noile condiții, adaptând planul de activități.
A fost elaborat un model al ambalajului și etichetei pentru produsele din Grădina școlară, optimiști fiind, sperăm că în toamnă vom putea ieși la târguri cu vânzarea de produse din Grădina Școlară.
Cea de-a doua zi a seminarului a fost una mai practică. Participanții au cunoscut bunele practici de colectare a apei de ploaie pentru irigare și design-ul grădinii într-un mod sustenabil. Reprezentantul Ecovillage, Liliana Botnaru a prezentat și tehnicile de protecție a solului: asolamentul, mucilarea, terasarea și modul în care prelucrarea solului afectează biodiversitatea.
O temă interesantă și importantă pentru agricultura ecologică dezbătută de participanți au fost metodele naturale de protecție a plantelor- modul în care pot fi combinate plantele pentru a le proteja de insectele dăunătoare sau de alte plante invazive.
Proiectul "EU4Youth: "Grădina școlii" pentru dezvoltarea antreprenoriatului agricol" este finanțat de Uniunea Europeană.
Responsabilitatea pentru conținutul acestor materiale revine Asociației obștești Centrul Național de Mediu și nu reflectă în niciun fel opiniile Uniunii Europene.