Suntem bucuroși să vă împărtășim o realizare de care ne mândrim. Centrul Național de Mediu a fost selectat câștigător la Gala ONG 2024, #forumong2024, categoria: Organizația care a contribuit la dezvoltarea sectorului asociativ la nivel local.
Această realizare nu ar fi fost posibilă fără eforturile și dedicația pe care le-au depus profesorii și elevii din cele 20 de instituții de învățământ din raioanele Cahul și Ungheni, care s-au arătat foarte motivați de a se implica în rezolvarea problemelor de mediu la nivel local, precum și de a crea și consolida punți de cooperare cu administrațiile publice locale, instituții de învățământ, organizații ale societății civile, și nu în ultimul rând, însăși comunitatea locală.
Vă mulțumim! Mulțumim de asemenea, partenerilor de implementare și membrilor juriului pentru încrederea și votul acordat.
La inițiativa „#EcoȘcoala: un #mediusănătos la Cahul și Ungheni” au participat 11 instituții de învățământ din raionul Cahul și nouă din raionul Ungheni, acoperind circa 1000 de profesori, elevi și părinții acestora. Inițiativa s-a desfășurat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților tinerilor în domeniul Apă, Sanitație, Igienă și Mediu în Regiunile Cheie Cahul și Ungheni”, implementat de către Centrul Național de Mediu în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNDP Moldova și UNICEF Moldova Mai jos vedeți descrierea proiectului.
La Gala ONG 2024 s-au înscris peste 40 de organizații, #ForumulONG2024 întrunind peste 200 de organizații non-guvernamentale, reprezentanți ai autorităților publice, parteneri de dezvoltare, experți internaționali și membri ai comunității, pentru a discuta implicarea societății civile în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar și soluții și inițiative de impact în diverse direcții ale sectorului asociativ.
Forumul ONG are scopul de a consolida societatea civilă şi a promova proiectele şi iniţiativele ONG-urilor din Republica Moldova, prin comunicare şi identificarea soluţiilor în cazul problemelor pe care le întâmpină organizațiile neguvernamentale.
Evenimentul este organizat de Consiliul ONG și Centrul Contact cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și al Uniunii Europene.
Denumirea proiectului: Îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților tinerilor în domeniul alimentării cu apă, sanitație, igienă și mediu în regiunile cheie Cahul și Ungheni
Scopul proiectului: Transformarea instituțiilor de învățământ în modele de bune practici în ceea ce privește gestionarea apei și protejarea mediului, precum și promovarea obiceiurilor sănătoase și practicilor de igienă incluzive și sensibile la gen.
Descrierea proiectului: Proiectul a demarat cu evaluarea situației curente și identificarea nevoilor specifice ale fiecărei școli din raioanele Cahul și Ungheni în ceea ce privește accesul la apă potabilă, practicile de igienă și mediu. La evaluare au participat reprezentanți ai managementului, ai cadrelor didactice, ai personalului auxiliar și elevi de toate grupele de vârstă. A fost lansată inițiativa „Eco-școala: un mediu sănătos la Cahul și Ungheni”, în cadrul căreia 20 de școli – 11 din raionul Cahul și 9 din Ungheni – au beneficiat de suport pentru implementarea proiectelor locale acoperind o gamă largă de activități practice: de la cele legate de educația ecologică și conștientizarea problemelor de mediu, până la acțiuni concrete, precum salubrizări, plantări, cercetări în aer liber. Echipele de implementare au fost instruite în
ceea ce privește crearea și managementul unei OSC, precum și atragerea de fonduri. De asemenea, au fost organizate 2 tabere de vară cu genericul „Aventura verde pentru tineri Eco-conștienți” cu participarea a peste 60 de adolescenți, care au inclus ateliere de lucru în grup, jocuri și quiz-uri educaționale, precum și vizite de studiu la stații de epurare și rezervații naturale protejate de stat.
Impactul:
Creșterea nivelului de cunoștințe al tinerilor despre importanța apei curate și a igienei personale.
Facilitarea accesului la surse sigure de apă și adoptarea unor practici mai bune de utilizare a apei în școli și comunitate.
Dezvoltarea unui comportament responsabil față de mediu, o bună parte din tinerii implicați în proiect devenind ulterior și membri ai rețelei de voluntari ai Centrului Național de Mediu.
Dezvoltarea abilităților de leadership, comunicare și gândire critică a tinerilor, și implicit, creșterea capacității elevilor de a deveni agenți de schimbare în comunitățile lor.
Îmbunătățirea sănătății elevilor și a comunității în general.
Rezultatul:
- 20 de instituții de învățământ din raioanele Cahul și Ungheni au implementat proiecte la nivel local în domeniul educației ecologice și protecției mediului: de la instalarea de filtre de apă și amenajarea de spații verzi, până la promovarea reciclării și a agriculturii ecologice;
- Peste 1000 de tineri cu vârsta de până la 20 de ani implicați direct în activități de conștientizare și protecție a mediului, inclusiv 60 de participanți la taberele de vară
„Aventura verde pentru tineri Eco-conștienți”;
- Studiu privind situația și nevoile curente ce țin de alimentarea cu apă, sanitație igienă și mediu, elaborat în urma unei evaluări a 43 de instituții de învățământ din raionul Cahul și 46 din raionul Ungheni, pe baza căruia școlile pot elabora soluții exacte de îmbunătățire a situației.
Inovativitatea proiectului: Tinerii implicați în proiect au fost nu doar beneficiari, ci implementatorii direcți, cele 20 de proiecte locale fiind elaborate de echipele de elevi formate în cadrul instituțiilor. Ei au folosit tehnologii moderne de monitorizare a mediului, precum senzori PASCO, au utilizat materiale digitale pentru promovarea protecției mediului. Taberele de vară au inclus jocuri educaționale de tipul „keep cool”, echipamente de măsurare calității apei în teren, vizite de studiu la stații de epurare și rezervații naturale.
Sustenabilitatea: Deși perioada de implementare a proiectului a constituit doar 9 luni, Centrul Național de Mediu a încheiat acorduri de colaborare cu fiecare din cele 20 de instituții beneficiare acorduri de colaborare pentru o perioadă de 2 ani, prin care beneficiarii își asumă angajamentul de a organiza activități similare de protecție a mediului, iar Centrul Național de Mediu – de a le oferi suport în organizare.