Proiecte
Grădina Școlară, ediția a II-a

Rețeaua de Grădini Școlare urmează a fi extinsă în anul 2023 cu susținerea financiară a Guvernului Suediei.

În cadrul concursului desfășurat în luna noiembrie 2022 au fost depuse 6 dosare, dintre care au fost selectați următorii beneficiari:

IP Gimnaziul-Grădiniță Telița, satul Telița, raionul Anenii Noi intenționează să înființeze un laborator agricol pentru lecții practice specializat pe cultivarea plantelor aromatice și mirodeniilor: pătrunjel, mărar, rozmarin, busuioc, oregano, cimbrișor, leuștean și ardei iute – pentru seră, precum și levănțică, salvie, echinacee – pentru răzoare. Proiectul va oferi posibilitate elevilor să capete abilități practice de cultivare a plantelor cu plus valoare economică, iar pentru IP Gimnaziul - Grădiniță Telița va deveni sursă suplimentară pentru dezvoltarea bazei baza tehnico-materiale. 

Instituția Publică LT „Ștefan Holban” , comuna Cărpineni, raionul Hîncești își propune să creeze o Grădină ”Flori pentru toți”, în care vor fi plantați 1000 de bulbi de lalele ce ulterior, în perioada de înflorire vor fi propuse spre vânzare tuturor doritorilor: elevi, părinți, profesori din localitate. De asemenea, beneficiarii intenționează să crească răsad de mușcate și sulfine în perioada aprilie – iunie, după care în perioada august – octombrie să cultive răsad de crizanteme, toate acestea ulterior fiind comercializate tuturor doritorilor prin intermediul partenerilor: buticul de flori și  piața agricolă din localitate. Ambalajele vor fi confecționate din material ecologic, reciclabil - hârtie, marcat cu etichete pregătite de către elevii antrenați în proiectul de designer grafic ce va conține sigla, denumirea proiectului „Grădina școlară” și producătorul IPLT „Ștefan Holban”.  La realizarea acestei idei vor fi implicați elevii din clasele a 7-a - a10-a.

Liceul Teoretic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt”, satul Taraclia, raionul Căușeni - plănuiesc să construiască o seră în care să planteze: pătrunjel, mărar, ceapă (pentru cozi), salată, ridiche de lună și  răsad de ardei iute, usturoi, salvie, busuioc, rozmarin, cimbru, chimen, coriandru, lemongrass, tarhon (creșterea, conservarea și uscarea). Aceste plante se vor vinde în stare proaspătă, iar producția nerealizată va fi deshidratată, ulterior fiind comercializate în calitate de condimente. De asemenea, își propun să realizeze ceaiuri din diverse plante cultivate în grădina școlară și înafara ei. 

Instituția Publică Gimnaziul Peticeni , satul Peticeni, raionul Călărași  - în prezent dispun de 2 încăperi pe care le vor folosi ca laborator pentru grădina școlară. În acest laborator se vor întâlni membrii grădinii școlare și tinerii din sat pentru activitățile din cadrul proiectului, va fi instalat un deshidrator, aparat de vidat, toate produsele colectate și prelucrate, plantele pentru uscat, vasele pentru produsele ambalate și toate cele necesare pentru activitatea în grădina școlară. 

Bugetul total al acestei ediții este de 10.000 de euro pentru achiziționarea de echipamente, materiale, bunuri și servicii pentru crearea sau dezvoltarea Grădinilor Școlare. Toate achizițiile și investițiile vor fi făcute în perioada decembrie 2022- decembrie 2023.

Perioada totală a grantului este de 12 luni (decembrie 2022 – decembrie 2023). Beneficiarii trebuie să dezvolte afacerea pentru o perioadă de minim 3 ani.

Amintim, prima etapă a proiectului ”Grădina Școlară” a fost implementată cu suportul Uniunii Europene, prin programul EU4Youth, și cofinanțată de Crucea Verde Internațională în perioada 2018- 2022. Parteneri ai proiectului au fost Centrul Național de Mediu din Moldova, Crucea Verde Belarus, Crucea Verde Ucraina, Fundația John Paul II Italia.