Despre o economie durabilă se vorbește deja de mai multe decenii. Un moment crucial în acest domeniu a fost publicarea Raportului „Limitele creșterii” de către Clubul de la Roma în 1972. În ultimii ani, discuțiile privind dezvoltarea durabilă au devenit una dintre prioritățile agendei globale. Aceasta are loc din cauza că cercetările științifice, tendințele în dezvoltarea țărilor și experiența practică legată de degradarea mediului și efectele schimbărilor climatice arată clar necesitatea schimbării modelelor de dezvoltare economică. Economia verde a fost tema centrală la Conferința Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă (Rio+20) (Rio de Janeiro, iunie 2012) și la Conferința Miniștrilor Mediului „Un mediu pentru Europa” (Batumi, iunie 2016).
Republica Moldova a integrat prioritățile prevederilor Declarației finale a Conferinței Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă „Viitorul pe care ni-l dorim” (Rio de Janeiro, 20-22 iunie 2012) în Strategia națională de dezvoltare pentru 2012-2020 „Moldova 2020”. Prin aceasta Guvernul s-a angajat să depună toate eforturile pentru a asigura o tranziție spre dezvoltarea economică verde, care ar promova principiile de dezvoltare durabilă și ar contribui la reducerea sărăciei, inclusiv prin intermediul unei guvernări mai bune, prin integrarea aspectelor ce țin de protecția mediului în toate domeniile de dezvoltare socio-economică. Acest proces a fost susținut și extins prin elaborarea și semnarea Declarației de intenție privind dezvoltarea durabilă și economia verde (Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, 08 aprilie 2014).
Ca rezultat major al acestei acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Strategia de mediu 2014-2023, care a stabilit prioritățile naționale şi sectoriale pentru promovarea economiei verzi (EV) și a definit cadrul pentru ulterioara integrare a economiei verzi în domeniul agriculturii, transportului, energiei, industriei, construcțiilor, dezvoltării regionale, educației și achizițiilor. Astfel, în Republica Moldova este promovată economia verde ca o economie care rezultă în îmbunătățirea bunăstării populației şi în echitate socială, cu reducerea riscurilor pentru mediu şi a constrângerilor ecologice. Este o economie cu emisii reduse de carbon, eficientă în utilizarea resurselor şi social incluzivă.
Pentru crearea unei platforme eficiente de coordonare, facilitarea și monitorizarea activității agențiilor guvernamentale, instituțiilor științifice și ONG-urilor, orientate spre promovarea principiilor dezvoltării durabile și economiei verzi în toate sectoarele socio-economice ale Republicii Moldova, la 17 iunie 2015, prin Ordinul comun nr. 107/66 al Ministerului Mediului și Ministerului Economiei a fost creat Grupul de lucru (GL) interministerial pentru promovarea dezvoltării durabile și economiei verzi și a fost aprobată componența și regulamentul de funcționare al acestuia. Crearea și activitatea acestui grup de lucru au fost posibile datorită susținerii oferite de PNUM în cadrul proiectului EaP GREEN. Printre alte responsabilități generale de promovare a economiei verzi, grupul de lucru este responsabil de elaborarea Foii de parcurs privind promovarea economiei verzi în Republica Moldova.
Activitățile curente de promovare a economiei verzi au fost integrate în procesul de pregătiri naționale pentru a VIII-a Conferință Ministerială „Un mediu pentru Europa” (Batumi, Georgia, 8-10 iunie 2016), în cadrul căreia Republica Moldova a prezentat cele cinci obiective naționale privind economia verde – angajamente voluntare la Inițiativa pentru o economie verde de la Batumi. Aceste obiective, stabilite de GL, ce țin de dezvoltarea capacităților instituționale, agricultura ecologică, ecologizarea IMM-urilor, sectorul energetic și promovarea unei producții mai ecologice, au fost integrate în proiectul Foii de parcurs drept priorități pentru acțiunile pe termen scurt. Adițional, prevederile Cadrului strategic european pentru promovarea economiei verzi, ale Inițiativei de la Batumi pentru o economie verde și cele incluse în lista de posibile acțiuni, aprobată la a VIII-a Conferință Ministerială „Un mediu pentru Europa”, au servit drept fundal pentru selectarea și ajustarea acțiunilor și măsurilor la nivel național pe termen scurt și mediu.
Acțiunile din Foaia de parcurs reflectă Declarația ministerială privind cooperarea în domeniul mediului și schimbărilor climatice în cadrul Parteneriatului Estic, care a fost adoptată de Reuniunea Ministerială UE-PE de la Luxembourg din octombrie 2016, cu obiective ce țin de promovarea dezvoltării economice verzi și implementarea Agendei ONU 2030 privind dezvoltarea durabilă.
Tranziția spre o economie verde va crea oportunități economice majore. „Înverzirea economiei” este un factor nou de creștere pentru Republica Moldova, un generator de locuri de muncă decente și o strategie esențială pentru eradicarea sărăciei. Acest proces poate transforma foarte multe provocări în oportunități economice și poate preveni efectele negative asupra mediului, după cum au arătat rezultatele Studiului de definire a domeniului de aplicare a economiei verzi în Republica Moldova. De asemenea, abordarea economiei verzi are potențialul de a stimula semnificativ creșterea economică și a numărului de locuri de muncă care necesită un set de abilități specifice.
Conceptul de „dezvoltare economică verde” marchează trecerea de la modelul de dezvoltare economică de consum, care tratează protecția mediului drept o povară economică, spre un model care folosește protecția mediului ca una dintre forțele motrice de creștere a economiei.
Economia verde trebuie percepută, în contextul dezvoltării durabile şi al reducerii sărăciei, ca unul dintre instrumentele de bază pentru atingerea dezvoltării durabile şi ca un mijloc de utilizare eficientă a resurselor şi energiei, de aplicare a tehnologiilor curate cu emisii reduse de carbon şi poluare redusă şi de minimizare a riscurilor de mediu.
Trecerea la o economie verde va crea oportunități economice majore. „Înverzirea” economiei este un nou motor de creștere, un generator de locuri de muncă decente şi o strategie vitală pentru eliminarea sărăciei. Acest proces poate transforma multe provocări în oportunități economice şi poate preveni impacturile negative asupra mediului. De asemenea, economia verde va stimula creșterea economică şi a numărului de locuri de muncă în sectorul de mediu, care necesită competențe specifice legate de mediu.
Cadrul strategic internațional și național
Obiectivele specifice și acțiunile prioritare incluse în domeniul de intervenție - Dezvoltarea durabilă și promovarea economiei verzi a Strategiei de dezvoltare a Centrului Național de Mediu pentru anii 2020-2023 reies din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și Agenda 2030, Strategia Națională de Dezvoltare ”Moldova 2030”, Strategia de Mediu pentru anii 2014-2023, Foaia de parcurs pentru promovarea economiei verzi, Strategii sectoriale (Strategia națională de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2014-2020/ Strategia națională de dezvoltare regională pentru anii 2016-2020/ Planul de acțiuni în vederea implementării achizițiilor publice durabile).
Strategia de dezvoltare „Moldova 2020” (2012) - conform strategiei prioritățile de dezvoltare sunt: Republica Moldova va întreprinde toate eforturile necesare pentru asigurarea tranziției spre o dezvoltare economică verde, care promovează principiile dezvoltării durabile şi contribuie la reducerea sărăciei, inclusiv prin asigurarea unei guvernări mai bune în domeniul dezvoltării durabile, prin integrarea şi fortificarea aspectelor protecției mediului în toate domeniile de dezvoltare social-economică a țării. Viziunea strategică a Guvernului pe termen mediu şi lung este reconcilierea între necesitatea de dezvoltare economică accelerată şi protecția mediului în conformitate cu standardele europene. Acest lucru va avea loc prin: (i) atingerea unei rate de dezvoltare economică care să permită finanțarea crescândă a măsurilor de protecție a mediului şi (ii) reglementarea echilibrată a mediului de afaceri atât din punctul de vedere al impactului economic, cât și din punctul de vedere al impactului asupra mediului.
Strategia de mediu 2014-2023 (2014) – strategia are drept premisă reforma implementată în sectorul protecției mediului, astfel încât să funcționeze un sistem instituțional, administrativ şi de management de mediu ajustat la rigorile Uniunii Europene, care să asigure durabilitatea mediului şi creșterea calității factorilor de mediu
Foaia de parcurs pentru promovarea economiei verzi – viziunea Foii de parcurs este de a consolida potențialul instituțional, administrativ și de management pentru a asigura implementarea principiilor economiei verzi în toate sectoarele de dezvoltare socioeconomică a Republicii Moldova. Scopul Foii de parcurs este de a promova implementarea principiilor economiei verzi în Republica Moldova în armonie cu dezvoltarea economică și bunăstarea socială.