Comitetul de sub-bazin Răut a fost constituit pe data de 14 octombrie 2016.
Conform Regulamentului Comitetului de sub-bazin Răut, acesta este constituit pentru o perioadă de 6 ani, cu o componență de 17 membri, după cum urmează:
- 2 reprezentanți nominalizați ai Consiliilor Raionale:
- Consiliul Raional Rezina
- Consiliul Raional Drochia
- 1 reprezentant nominalizat al Agenției „Apele Moldovei”
- 1 reprezentant nominalizat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului raionale și Agenției de Mediu, aferente sub-bazinului hidrografic a râului Răut, care sunt responsabili de resursele de apă (Inspectoratul pentru Protecția Mediului Bălți)
- 1 reprezentant nominalizat al Centrelor de Sănătate Publică raionale și Municipal, nominalizați din rândul specialiștilor responsabili de calitatea resurselor de apă și sănătate și care activează în sub-bazinul hidrografic al râului Răut (Centrul de Sănătate Publică Florești)
- 8 primari aleși din localitățile din sub-bazinul hidrografic al râului Răut:
- Primăria municipiului Bălți
- Primăria orașului Orhei
- Primăria orașului Dondușeni
- Primăria orașului Telenești
- Primăria comunei Căzănești, raionul Telenești
- Primăria comunei Vărvăreuca, raionul Florești
- Primăria satului Sofia, raionul Drochia
- Primăria satului Singureni, raionul Râșcani
- 2 reprezentanți aleși ai utilizatorilor de apa din sub bazinul hidrografic al râului Răut, persoane juridice, propuși şi aleși de Comitet, în funcţie de volumul de apă utilizată, cererea de apa şi impactul activităților sau a apelor uzate evacuate asupra resurselor de apa:
- ÎM „Apă-Canal Orhei”
- ÎM „Apă-Canal Sîngerei”
- 2 reprezentanți aleși ai organizațiilor neguvernamentale, asociațiilor obștești sau grupurilor de inițiativă pentru protecția mediului, cu sediul în sub bazinul hidrografic a râului Răut, desemnați de aceștia:
- AO Caroma Nord
- AO Centrul Național de Mediu.
Președinte al Comitetului este primăria comunei Căzănești, raionul Telenești, iar secretariatul este îndeplinit de către AO Centrul Național de Mediu.
Ședințele Comitetului au loc de cel puțin 2 ori pe an.
Cadrul legal de funcționare a Comitetului constituie Legea apelor, nr 272 din 23 decembrie 2011, pusă în aplicare la 26 octombrie 2013, art.11, iar hotarele sub-bazinului hidrografic Răut sun stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 775 din 4 octombrie 2013 cu privire la hotarele districtelor bazinelor și sub bazinelor hidrografice și hărțile speciale în care sunt determinate. Conform legendei la anexa nr.2 la hotărârea în cauză suprafața sub-bazinului Răut, nominalizat sub nr. de ordine 20 constituie 7782.94 km2.
Comitetul Subbazinal Răut este o structură consultativă, independentă în exercitarea atribuțiilor stabilite prin Regulamentul aprobat la ședința de constituire, abilitat cu competențe de participare la activitățile de gestionare eficientă a resurselor de apă în perimetrul bazinului hidrografic Răut și în condițiile cadrului legal existent.
Pentru buna desfășurare a competențelor este necesar de a cunoaște care este situația în bazin, evidenția prioritățile de soluționare a problemelor ecologice create în bazin, precum și planificarea activității comitetului în perioada de referință. Evident, în astfel de condiții, apare și necesitatea elaborării unui raport de sinteză privind situația ecologică în fiecare localitate situată în sub-bazin. Astfel în anul 2017 a fost elaborat un Raport privind situația socio-ecologică din sub-bazinul râului Răut.
În această activitate s-au implicat, în mare măsură, autoritățile de mediu raionale, parțial de sănătate și Consiliile raionale.
Procesele verbale ale întrunirilor comitetului:
- PV 14.10.16
- PV 20.12.16
- PV 14.07.17
- PV 14.12.17
- PV 12.07.2018
- PV 06.03.2019
- PV 23.12.2019