Comisia pentru utilizarea durabilă și protecția bazinului râului Nistru (Comisia Nistru) a fost înființată în temeiul Tratatului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul Miniștrilor Ucrainei privind cooperarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a Bazinului hidrografic Nistru (ro), semnat la Roma la 29 noiembrie 2012. Tratatul acoperă aproape toate aspectele legate de problemele bazinului hidrografic, cu excepția navigației și a energiei hidroenergetice și are ca scop consolidarea și extinderea cooperării dintre Republica Moldova și Ucraina, care a început în 1994. În plus, execuția acestui document a fost un pas important în îndeplinirea obligațiilor asumate de Republica Moldova și Ucraina în cadrul Convenției UNECE privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale (1992) și Directiva-cadru a apei UE (2000).
Comisia Nistreană este un organism pentru cooperarea interguvernamentală între Republica Moldova și Ucraina în domeniul protecției, utilizării durabile și dezvoltării bazinului râului Nistru. Obiectivul său principal este de a implementa măsuri care vizează realizarea unei utilizări și protecții raționale și ecologice a apei și a altor resurse naturale și ecosisteme ale bazinului râului Nistru în interesul populației și al dezvoltării durabile a statelor.
Comisia este prezidată de doi copreședinți și este formată din co-președinți adjuncți (Plenipotențiari conform Acordului din 1994), reprezentanți ai autorităților executive centrale competente, reprezentanți ai autorităților regionale, ai instituțiilor științifice și ai organizațiilor neguvernamentale relevante din Moldova și Ucraina. De asemenea, Comisia instituie organe de lucru și asigură serviciile experților.
Comisia este reglementată de regulile de procedură care reglementează operațiunile sale. Ședințele Comisiei, ale organismelor sale de lucru și ale experților se desfășoară alternativ pe teritoriul ambelor state nu mai puțin de o dată pe an.
Relațiile dintre Tratatul de cooperare în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru din 2012 și Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind utilizarea comună și protecția apelor de frontieră din 1994 sunt bazate pe principiile generale ale dreptului internațional, în special, inclusiv regula lex posterior derogat rule legi priori („o lege ulterioară abrogă o lege anterioară”) și regula lex specialis derogat legi generali („legea specială abrogă legile generale”). Acestea înseamnă că, în cazul unui conflict între legile anterioare și cele ulterioare, se aplică legea ulterioară, iar în cazul unui conflict între dreptul general și dreptul special, legea specială trebuie să prevaleze în interpretare și aplicare. De asemenea, este important să înțelegem că domeniul de aplicare teritorial al Acordului din 1994 și al Tratatului din 2012 nu coincide: în primul caz, Acordul se aplică tuturor apelor de frontieră, în timp ce în al doilea - Tratatul se aplică Bazinului Nistrului.
Mai multe detalii și noutăți privind activitatea Comisiei Nistrene pot fi găsite pe site-ul https://dniester-commission.com/en/.