La nivel global, solurile stochează aproximativ 80% din carbonul din ecosistemele terestre, ceea ce le face cel mai mare absorbant de carbon terestru. Solurile sunt fragile, iar impactul acțiunilor noastre asupra solurilor este adesea trecut cu vederea sau ignorat. Pentru a asigura un viitor sănătos și verde pentru generațiile noastre actuale și viitoare, trebuie să protejăm și să îngrijim solurile.
În prezent aproximativ 60% din solurile UE sunt într-o stare nesănătoasă. Peste un sfert din solurile agricole din Europa sunt erodate, compactate, suferă de salinizare/alcalinizare și suprafertilizare sau pierd carbonul din sol. În plus, poluarea solului este o preocupare majoră în zonele urbane și industriale. Creșterea fenomenelor meteorologice extreme cu inundații și secete din cauza schimbărilor climatice exacerbează și mai mult degradarea solului. Prin urmare, protejarea și regenerarea sănătății solului devin necesități stringente.
Prin semnarea acestui Manifest, membrii își asumă următoarele angajamente:
1. Solul este esențial pentru viața oamenilor și a naturii. 95% din alimentele noastre provin din sol. Solurile sănătoase ne oferă ape curate, aer bun, sechestrează carbonul atenuând și crescând astfel capacitatea de adaptare la schimbările climatice și sprijină biodiversitatea. Solurile susțin, de asemenea, peisajul nostru și moștenirea culturală și sunt baza noastră pentru dezvoltarea economică și prosperitate. Recunoaștem că solul este baza bunăstării noastre. Prin acest Manifest, creăm o comunitate care are grijă de sol.
2. Trebuie să protejăm și să refacem solurile, care sunt o resursă fragilă ce trebuie gestionată cu atenție și protejată pentru generațiile viitoare. Peste 60% din solurile din UE sunt considerate a fi într-o stare nesănătoasă din cauza practicilor de management nedurabile, a poluării sau a etanșării. Schimbările climatice exercită o presiune suplimentară asupra solurilor și accelerează degradarea terenurilor. Toate tipurile de sol sunt vizate. Nici un tip de soluri nu trebuie lăsat în urmă.
3. Protecția și restaurarea solului trebuie să fie integrate în toate activitățile umane care au un impact asupra Pământului. Protejarea și îmbunătățirea solurilor este crucială pentru a susține bunăstarea și prosperitatea tuturor. Putem toți contribui la stoparea degradării solului și la construirea unui viitor durabil bazat pe soluri sănătoase pentru alimente, oameni, natura si clima. Acțiunile sunt încurajate la toate nivelurile: global, național, regional și local.
4. Susținem Misiunea „A Soil Deal for Europe” (Manifestul Solurilor) și obiectivul acesteia de a crea 100 de laboratoare vii și iluminatori până în 2030 pentru a promova protecția și restaurarea solului în Europa. De asemenea, salutăm activitățile sub egida Misiunii de a-și aborda obiectivele specifice: reducerea deșertificării, conservarea stocurilor de carbon organic din sol, oprirea etanșării solurilor și creșterea reutilizarii solurilor urbane, reducerea poluării solului și îmbunătățirea refacerii solului, prevenirea eroziunii, îmbunătățirea structurii solului pentru a spori biodiversitatea solului, reducerea amprentei globale a solului a UE și îmbunătățirea nivelului de alfabetizare în societate în domeniul protecției resurselor de soluri.
5. Suntem angajați și motivați să contribuim la protecția și restabilirea sănătății solului în măsura capacităților noastre, domeniului și ariei de activitate, deoarece aceasta este o resursă fundamentală pentru locul în care trăim și pentru bunăstarea noastră. Vom contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța solului și la lărgirea comunității implicate activ în îngrijirea
această resursă prețioasă.
Dacă doriți să vă alăturați acestei inițiative europene, accesați acest link.