În perioada mai 2022 – mai 2023, Centrul Național de Mediu implementează proiectul ”Ajută micii noștri prieteni”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene.
Scopul general al proiectului este sprijinirea și contribuția imediată la reducerea cazurilor de abandon și violență a animalelor.
Descrierea problemei: în Moldova, există doar reglementări locale pentru animalele de companie. Legislația națională privind identificarea și înregistrarea animalelor se referă numai la speciile de bovine, ovine, caprine, porcine, ecvide, de măgar și descendenții acestora, cu excepția animalelor sălbatice. În 30 de ani de la independență nu a fost adoptată nicio lege în acest sens. În același timp, oamenii sunt din ce în ce mai îngrijorați de haitele de câini, pe care le întâlnesc pe stradă, cea mai mare preocupare fiind siguranța copiilor. Este imperativă o comunicare activă cu cetățenii pentru a le explica că această problemă este legată și de comportamentul și percepția lor asupra animalelor, mai ales când aleg să aibă un animal de companie, iar apoi îl abandonează.
Obiectivele specifice ale proiectului:
1. Îmbunătățirea cadrului normativ și legal
2. Schimbarea comportamentului/percepției oamenilor față de protecția animalelor
3. Ajutor imediat la adăposturile existente.
Activitățile propuse:
În cadrul proiectului, se vor desfășura o serie de activități pentru a obține opinia părților interesate cu privire la oportunitatea și impactul dezvoltării unui cadru legislativ pentru protecția animalelor fără stăpân. Pentru început, vor fi consultați reprezentanți ai administrației publice locale din cele trei zone ale Republicii Moldova: Nord, Centru și Sud. Consultările publice se vor concentra pe câteva întrebări importante:
- Existenta reglementarilor locale si efectele acestora in domeniul protecției animalelor;
- Importanța dezvoltării unui cadru legislativ național în acest domeniu;
- Alocarea resurselor bugetare în domeniul promovării și protecției drepturilor animalelor;
- Discuție și analiză a celor mai bune practici din alte țări;
- Analiza scenariilor specifice care ar trebui acoperite de proiectul legislativ;
- Existența sau necesitatea reglementării problemelor de documentare a animalelor;
- Alte subiecte relevante pentru domeniu.
Proiectul de asemenea își propune îmbunătățirea condițiilor de viață ale animalelor fără stăpân, inclusiv ajutor pentru adăposturile acestora printr-o amplă campanie de informare cu genericul ”Adoptă un prieten”.
Rezultatele așteptate:
Proiectul va contribui la stabilirea unei legislații care să acopere și reflectarea standardelor internaționale privind managementul populației de animale fără stăpân și să ofere perspective aplicate legate de rigorile menționate mai sus. Întrucât fenomenul câinilor fără stăpân trebuie să fie o preocupare a societății civile, proiectul de lege va propune o implicare activă a asociațiilor și fundațiilor în activitățile de sterilizare a câinilor fără stăpân, cărora le pot fi încredințate acele activități. Prin urmare, este unanim acceptată necesitatea intervenției autorităților administrației publice locale prin subvenționarea activităților de sterilizare a câinilor fără stăpân, ca modalitate eficientă de soluționare a fenomenului câinilor fără stăpân. Asigurarea unei îngrijiri veterinare adecvate va fi un alt subiect de reglementare, astfel încât să putem discuta despre implementarea politicilor menite să prevină apariția fenomenelor.