* ATENȚIE! Termenul de înscriere la concurs a fost extins până pe data de 27 februarie, ora 23:59.
De asemenea, au fost simplificate condițiile de participare la concurs. Acum, studiile în domeniul agriculturii reprezintă un criteriu de eligibilitate opțional și NU obligatoriu.
Vă îndemnăm să depuneți dosarul la adresa electronică indicată mai jos.
Centrul Național de Mediu, în cadrul proiectului „Grădina Școlară” organizează un concurs de idei de afaceri în agricultură.
Programul își propune stimularea spiritului antreprenorial și încurajarea inițiativelor de afaceri în agricultură, într-o economie modernă în care tinerii creativi pot crește nivelul de completivitate, pot să țină pasul cu tehnologia și sunt motivați să aducă un plus de siguranță financiară.
În cadrul concursului vor fi selectați 2-5 tineri/tinere cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani cărora li se va acorda asistență financiară sub formă de bunuri, servicii, instruire și consiliere individuală în procesul de creare și dezvoltare a afacerii, precum și oportunități de schimb de experiență. Bugetul total al concursului este de 10 000 de euro pentru achiziționarea de echipamente, materiale, bunuri și servicii pentru crearea sau dezvoltarea propriei idei de afaceri. Toate achizițiile și investițiile vor fi efectuate în perioada martie-octombrie 2022.
Perioada totală a grantului este de 9 luni (februarie-octombrie 2022) cu prezentarea primelor rezultate la Forumul - Dialog (octombrie 2022). Beneficiarii trebuie să dezvolte afacerea pentru o perioadă de minim 3 ani.
Participanții trebuie să îndeplinească toate criteriile enumerate:
- Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, cetățeni ai Republicii Moldova, doritori să inițieze o afacere sau care conduc deja o întreprindere nouă – înregistrată recent (după septembrie 2021);
- Tinerii sunt stabiliți în localitățile rurale;
- Tinerii care au participat în activitățile proiectului Gradina școlară în una din instituțiile de învățământ: Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Gimnaziul Oxentea, r. Dubăsari, Gimnaziul Rîșcova, r. Criuleni, Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” Vadul Rașcov, r. Șoldănești, Gimnaziul Răscăieți, s. Răscăieții Noi, r. Ștefan-Vodă, L.T. Caracușenii Vechi, r. Briceni;
sau
- Tineri care au o diploma se studii sau își fac studiile la o instituție de învățământ cu profil agricol. Diploma se va anexa la dosarul pentru concurs.
Suplimentar:
- Se încurajează parteneriatul cu Incubatoarele de producție Grădina Școlară
- Tinerii sunt proprietarii unei forme de organizare juridică în domeniul agricol, înregistrată după 1 septembrie 2021 sau planifica prin intermediul start-up-ului să întemeieze o întreprindere agricolă.
Domenii eligibile de activitate
- Cultivarea și vânzarea plantelor, legumelor, fructelor;
- Prelucrarea, depozitarea și comercializarea produselor agricole
- Construirea, echiparea serelor;
- Implementarea sistemelor de irigare.
- Servicii educaționale în agricultură.
Procesul de participare
Concursul se desfășoară in perioada 7 – 27 februarie 2022
- 7 februarie 2022 lansarea concursului;
- Termenul limită de prezentare a dosarului:
20 februarie27 februarie 2022 ora 23:59 (ora Chișinăului) completat online sau în format electronic la adresa cnm.concurs@environment.md; - 28 februarie 2022 – Prezentarea ideii de afacere in cadrul unui eveniment online cu participanții la concurs;
- 1 martie – prezentarea rezultatelor concursului.
Pentru a aplica la concurs vă rugăm să consultați Ghidul aplicantului și să completați anexele la formularul de participare online sau care poate fi descărcat și completat.
Pentru a aplica la concurs, vă rugăm să completați formularul de participare online sau să îl descărcați și completați.
Verificați înainte de aplicare că aveți întreg dosarul:
-
- Formular de aplicare (descrierea ideii/plan de afacere) poate fi completat online sau poate fi descărcat și completat fișierul (Anexa 1);
- Copia buletinului de identitate;
- Declarația de asumare a responsabilității aplicantului (Anexa 2);
- Bugetul ideii/planului de afacere (Anexa 3)
- Opțional. Certificatul de înregistrare SRL, ÎI, GȚ (pentru întreprinderile înregistrate);
- Lista de verificare (Anexa 4).
Pentru întrebări de concretizare, clarificare ne puteți contacta la adresa de e-mail: cnm.concurs@environment.md
Proiectul „Grădina Școlară” este finanțat de Uniunea Europeană, prin programul EU4Youth, și cofinanțat de Crucea Verde Internațională, care se implementează în perioada 2018-2022, de către AO Centrul Național de Mediu din Moldova și de Crucea Verde Belarus, Crucea Verde Ucraina, Fundația John Paul II Italia.