Mulți oameni decid să-și îmbogățească grădinile și terenurile plantând copaci. Cei mai mulți dintre ei o fac pentru frumusețe sau pentru a oferi un plus de umbră în lunile de vară. Cu toate acestea, există mai multe beneficii de la copaci decât ați putea crede. Cu excepția relaxării, a legăturii noastre cu natura și a efectului lor calmant, copacii fac mai mult când vine vorba de mediu.
Dacă oamenii și se pricep bine la ceva, atunci se pricep la crearea excesului de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă. CO2 dăunător contribuie la schimbările climatice, cea mai mare problemă actuală cu care se confruntă omenirea. Copacii ajută totuși să-l combată. Ei absorb CO2, îndepărtându-l din aer și depozitându-l, în timp ce eliberează oxigen. Anual, o suprafață de copaci de 0,5 ha absoarbe cantitatea de dioxid de carbon eliberată în timpul conducerii mașinii dvs. pe o distanță de 42000 km. Copacii sunt principalele noastre instrumente de supraviețuire; un singur copac poate produce suficient oxigen pentru patru persoane.
Centrul Național de Mediu a continuat și în primăvara anului 2020 activitățile sale de plantare a copacilor, pentru a extinde suprafețele împădurite și a micșora cele care sunt supuse degradării.
Fiind constrânși de situația complexă instituită nu numai în țara noastră, dar și în întreaga lume, cauzată de virusul COVID19, în acest an nu am putut implica voluntarii și persoanele interesate în această activitate.
În condiții de maximă siguranță și distanțare socială, în localitatea Șeptelici, pe malurile râulețului Iorjnița (afluent al Nistrului) în perioada 1-10 mai, au fost plantați 50 de ari de puieți de stejar roșu.
Această activitate a fost posibilă datorită conlucrării cu AO Eco-Sor și Primăria Șeptelici, Soroca.
Gospodăria silvică Soroca a realizat plantarea și îngrădirea terenului. Acum cel mai responsabil lucru e să permitem acestor arbori să crească mari. Suntem plini de speranță că șeptilicenii vor respecta promisiunea: ”Aici v-a fi pădure!”
În așa mod vom putea acționa indirect la prevenirea eroziunii solului cauzate de ploaie și vânt. Ploaia și vântul sunt două forțe primare de eroziune care afectează solul gol. Pe măsură ce cad de pe înălțimi, picăturile de ploaie câștigă putere și impuls, care este suficient de puternic pentru a pătrunde în sol odată ce au lovit solul. Pe de altă parte, dacă pământul este uscat, vântul poate face pagube semnificative. Copacii sparg picăturile mari de ploaie și le slăbesc puterea, în timp ce rădăcinile țin solul împreună și îl protejează de efectele vântului.
Gânduri finale
Plantarea strategică a copacilor poate avea beneficii extraordinare pentru mediu. Nu numai că veți ajuta la restabilirea calității vieții în comunitatea dvs., veți contribui la mediu și veți ajuta la combaterea schimbărilor climatice, dar veți da un exemplu. Prin urmare, plantarea unui copac frumos este întotdeauna o idee bună!
Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului Protecția și utilizarea durabilă a resurselor de apă în sub-bazinul Naslavcea-Vasilcău, beneficiar al Programului de Suport (granturi) pentru proiecte mici oferite ONG-urilor întru susținerea comitetelor sub-bazinale din Republica Moldova, proiectul SDC-ADA ”Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”, Faza02. Gestionar al Programului de Suport (granturi) este Agenția “Apele Moldovei”.