Impacturile schimbărilor climatice sunt deja observate şi sunt prevăzute a deveni mai pronunțate. Evenimentele climatice extreme, inclusiv valurile de căldură, perioadele de secetă şi de inundații sunt preconizate a deveni mai frecvente şi mai intense. În Europa, cele mai mari creșteri de temperatură se produc în sudul Europei şi în regiunea arctică. Precipitațiile scad în sudul Europei şi cresc în nord/nord-vest. Aceasta determină impacturi asupra ecosistemelor naturale, a sănătății umane şi a resurselor de apă. Sectoarele economice, precum silvicultura, agricultura, turismul şi construcțiile vor suporta în mare parte consecințe dăunătoare. Sectorul agricol din nordul Europei poate beneficia de o creștere limitată a temperaturii.
Pentru a face înțelese consecințele și impacturile schimbărilor climatice, Centrul Național de Mediu, cu suportul GEF SGP Moldova a dat startul training-urilor de instruire a cadrelor didactice, cu implicarea formatorilor din domeniul schimbărilor climatice și didacticii școlare.
Astfel, începând cu 30 iulie 2020, Centrul Național de Mediu a organizat 6 training-uri online pentru profesorii de geografie din raioanele Ștefan-Vodă, Căușeni, Călărași, Nisporeni, Strășeni, Ungheni, Fălești, Cahul, Cantemir, Râșcani, Glodeni, Edineț, Briceni, Cimișlia, Leova și Basarabeasca.
Urmează alte 6 training-uri pentru raioanele Șoldănești, Ocnița, Anenii Noi, Hâncești, Ialoveni, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Sîngerei, Telenești, Soroca, Florești și Rezina care vor fi desfășurate până l mijlocul lunii august, la fel în mod virtual prin intermediul platformei Google Meet.
În cadrul training-ului aflăm cum să abordăm subiectul schimbărilor climatice în cadrul orelor de studiu, cum putem aborda acest subiect ținând cont de curriculumul școlar și schimbările în procesul educațional provocat de pandemia COVID 19.
Profesorii care au urmat acest training s-au arătat entuziasmați de suportul educațional și metodologic nou, cu date recente și adaptat anume pentru țara noastră. De asemenea, cardurile cu întrebări le-au trezit interes deosebit și au creat idei de elaborare a unor activități interactive cu elevii.
Fiecare profesor va primi versiunea online și tipărită a ,,Cutiei Climatice” și diploma de participare la instruire.
Training-urile „Cutia Climatică” sunt desfășurate în cadrul proiectului „Promovarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice cu accent pe bazinul râului Răut”, implementat de Centrul Național de Mediu și susținut financiar de Programul GEF SGP Moldova.